Home InfoHronika Kolonija ikonopisanja kod Smedereva

Kolonija ikonopisanja kod Smedereva

by redakcija

Kolonija ikonopisanja, koja će trajati sve do 5. jula počela je danas u crkvi Jasenak u Smederevu. Ovogodišnji učesnici su đaci Škole ikonopisa iz Beograda, pokrenute pre četiri godine u Klubu „Bogoistražitelj“ u glavnom gradu.

Sabor ikonopisaca Srbije organizuje koloniju u prigradskoj crkvi u naselju Jasenak svakog leta od 2006. godine.

„Imamo desetak učenika, a među njima su i penzioneri koji su voljni da nauče osnove ikonografije“, rekao je Tanjugu predsednik Sabora ikonopisaca Srbije, Zoran Lazarević i dodao da je kolonija zamišljena kao blok nastava, u pauzi škole tokom jula.

Lazarević je rekao da su se sa starešinom crkve, ocem Vojislavom dogovorili da ove godine rade ikone koje ova crkva nema i koje su veoma retke.

„Odlučili smo se za svetitelje 20. veka, pa će tako biti oslikan sveti Jovan Šangajski i naš sveti vladika Nikolaj Žički“, naveo je Lazarević.

Formati ikona su A3, na lipovoj dasci 40×30, a radi se tradicionalnom tehnikom – jajčanom temperom sa pozlatom.

Predsednik Sabora ikonopisaca Srbije je istakao da se kolonija bavi izučavanjem Vizantijske tehnike iz 14. veka, ali i da koriste jednu jako interesantnu rusku tehniku – Poplavke iz 15. veka.

„Radimo i gravure ispod pozlate na preparaturi“, kaže Lazarević i poziva zainteresovane da pogledaju postavku koja će biti priređena u trpezariji crkve sv. Georgija u Jasenku.

Ikone će po završetku kolonije ostati u crkvi sv. Georgija u Jasenku kao dar, a jedan broj radova dobiće i dobrotvori koji su finansijski pomogli rad kolonije.

Izvor: RTS

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!