Home Info Predstava Rumunija 21 danas na Festivalu Tvrđava teatar

Predstava Rumunija 21 danas na Festivalu Tvrđava teatar

by redakcija

Posle nastupa španskih glumaca trupe Puho u predstavi "Zemlja Do Do" koja je fascinirala publiku na otvaranju Tvrđava teatra u Smederevu danas  u programu tog festivala  glumci Narodnog pozorišta Užice tumače tekst  Štefana Peke "Rumunija 21" u režiji Gorana Golovka.  

"Rumunija 21" je savremena komedija s pevanjem i nešto pucanja, komedija koja bez uvijanja govori o rumunskoj – ali ne samo o rumunskoj – tranziciji i procesu ulaska u Evropsku uniju, zapisane su reči reditelja Golovka u programu festivala koji se odvija pod motom "Sviraj to ponovo, Sem".

Autor teksta, Štefan Peka jedan je od najzanačajnijih glasova rumunske savremene dramaturgije.  Dramaturgiju je studirao u Njujorku.

Komedija "Rumunija 21" u režiji Gorana Golovka premijerno je izvedena na sceni  Narodnog pozorišta u Užicu  polovinom marta ove godine.

Golovko je tim povodom rekao da "oštro pero mladog Štefana Peke nimalo ne štedi sve apsurde i moralne devijacije nastale u društvu koje još nije raščistilo sa starim sistemom, pa pokušaji uspostavljanja nekih novih vrednosti i civilizacijskih standarda na tako klimavim nogama završavaju neslavno".

 Divlji kapitalizam, seks kao roba, trgovina decom, procvat pornografije, seks kao oruđe medija, otuđenje unutar porodice – samo su neki motivi koje Štefan Peka bespoštedno oživljava na pozornici komikom koja spaja dramaturgiju evropske nove drame i teatar apsurda, naveo je Golovko.

Scenografiju za komediju "Rumunija 21" uradila je Mia David, kostime Snežana Kovačević, koreografiju Milica Cerović, a kompozitor je Miroljub Aranđelović Rasinski.

"Svi zajedno predstavi smo dali najbolje od sebe. I nadam se da smo se sa izazovima 'Rumunija 21' uspešno uhvatili u koštac i iznedrili predstavu koja će istovremeno biti gledana i kao zabava i kao opomena. Opomena protiv nečovečnosti u tranzicijskom vremenu koje poprima mitske, arhetipske dimenzije" zaključio je Golovko.

Predstava će biti igrana danas od 21 sat u malom gradu smederevskog utvrđenja.

(Kraj) msp

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!