Home InfoDruštvo Predloženo povećanje cena sahranjivanja i pogrebnih usluga

Predloženo povećanje cena sahranjivanja i pogrebnih usluga

by redakcija1

JKP Zelenilo i groblja prosledilo je Gradskoj upravi predlog novog cenovnika obaveznih troškova sahranjivanja i ostalih pogrebnih usluga.

Prema tim izmenama, nova cena kopanja grobnog mesta sa PDV-om je 9 114 dinara, ručno zasipanje zemlje kod iskopa 1675, a toliko je i oblikovanje humke, postavljanje nadgorbnog znaka i aranžiranje venaca i cveća.

Sahranjivanje u grobnici koštaće 6 159 dinara. Korišćenje kapele po satu je 1116 dinara.

Takođe, zakup jednog grobnog mesta koštaće 685 dinara plus održavanje 505 dinara, na godišnjem nivou. Nova stavka je zakup i održavanje dvojnog grobnog mesta što će iznositi 1233, odnosno 990 dinara.

Kada je reč o zakupu zemljišta za grobnicu po metru kvadratnom, cena je 339 dinara godišnje, a održavanje takođe po metru kvadratnom na godišnjem nivou skoro 216 dinara.

U proseku, kako se navodi u obrazloženju, cene su više za oko 25%, a kako se dodaje, prethodna korekcija je bila još 2013.

U međuvremenu su znatno porasli troškovi radne snage, goriva, mehanizacije, rezervnih delova i ostalog pa je neophodno uskladiti cenovnik sa takvim stanjem.

U drugom predloženom cenovniku koji se odnosi na ostale pogrebne usluge, cene su više za 22,48%. Najveće je povećanje u delu usluga prevoza, zatim za pojedine radove kao i za neke od usluga u vezi sa sahranjivanjem.

 

Slične vesti

2 comments

Smederevac 16.04.2024 - 12:06

Cista laz iz Jkp…cene su porasle oko 50 % i to prosle godine. A o užasno lošem održavanju da i ne govorim.

Reply
Daki 16.04.2024 - 15:22

Ma kakvo održavanje groblja i grobnice,idite do starog groblja i uverite se!Nikada nisam video radnike da čiste našu porodičnu grobnicu i oko nje!Ali znaju da naplate!

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!