Home Info Poziv pali peći

Poziv pali peći

redakcija

Vlada u utorak u štampi raspisuje tender za partnera u smederevskoj železari. U trku ulaze bar dve, verovatno ruske kompanije. Zaposleni trenutno na prinudnom odmoru.

Javni poziv za izbor strateškog partnera u "Železari Smederevo" država raspisuje već u utorak – saznaju "Novosti". Tender će biti objavljen u domaćoj štampi, kao i u "Fajnenšl tajmsu".

Strateški partner državi u smederevskoj čeličani može postati kompanija koja je u prošloj godini ostvarila profit od minimum dve milijarde dolara i koja ima kapital od bar 2,5 milijarde dolara. Uz to, uslov za učešće na tenderu je i da navedena kompanija već obavlja poslove eksploatacije rude metala ili proizvodi sirovo gvožđe, koks, čelik, odnosno da se bavi metalskom proizvodnjom.

A da bi se uopšte pojavile na konkursu, zainteresovane kompanije, prethodno, uz uplatu 10.000 dolara, moraju da potpišu i ugovor o čuvanju poverljivih podataka.

Za učešće na tenderu neophodna je i prvoklasna garancija koja ukazuje na ozbiljnost ponude, u vrednosti od 1,25 milijardu dolara.

Kako je "Novostima" potvrđeno u Vladi Srbije, za sada je gotovo izvesno da će u trku za "Železaru" ući bar dve, po svemu sudeći, ruske kompanije.

One će, prilikom prijave na javni poziv, biti u obavezi da dostave biznis plan za smederevsku čeličanu, kao i da se obavežu da će u naredne četiri godine u "Železaru" investirati bar 50 miliona dolara u pokretanje proizvodnje i započinjanje investicionog ciklusa.

Prema priznanju nadležnih u Nemanjinoj 11, kada "Železara" radi bez strateškog partnera ona budžet godišnje košta 170 miliona evra, a sada, kada su joj obe peći u režimu "tihog hoda" – 120 miliona evra. Početkom jula ove godine proizvodnja u "Železari Smederevo" je privremeno je zaustavljena do 1. septembra, ali još nije nastavljena.

Gotovo 5.000 zaposlenih u ovoj firmi danas je na prinudnom odmoru, uz primanje 65 odsto garantovane zarade.

 

KRATKI ROKOVI Da država zaista ima potencijalne partnere koji su raspoloženi za ulaganja u "Železaru" govore i izrazito kratki rokovi koji su, za potencijalne ulagače, dati u javnom pozivu. Naime, za otkup dokumentacije potencijalnim investitorima dato je deset dana, dok će se izbor strateškog partnera obaviti već 26. oktobra ove godine. Prema ranijim najavama, "Železara" bi, uz novog suvlasnika, mogla da počne da radi prvih dana 2013. godine.

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!