Home Info Poverenik: Dostaviti kopije ugovora Železare i Bremera

Poverenik: Dostaviti kopije ugovora Železare i Bremera

by redakcija

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić traži da Vlada Srbije postupi po odluci Poverenika, kojom je Privrednom društvu "Železara Smederevo" naloženo da novinarki Mreže za istraživanje kriminala i korupcije dostavi kopije Ugovora između Železare i Bremer Internešnal Limited (Bremer International Limited).

Poverenik, kako se navodi u saopštenju, traži da mu se dostave dokumenta iz kojih se može saznati kada je i kolike iznose Železara Smederevo uplaćivala navedenim kompanijama, Bremer Trejding Limited (Bremer Trading Limited) i Bremer Internešnal Limited (Bremer International Limited).

Poverenik navodi da je, u konkretnom slučaju, Železara Smederevo na zahtev Mreže za istraživanje, prvo odgovorila da se dokumentacija u vezi sa zahtevom nalazi u dislociranoj arhivi a ne u sedištu organa, te da joj je potreban dodatni rok da bi odgovorila na zahtev.

"U izjašnjenju na zahtev Poverenika Železara je predložila da se žalba tražioca odbije, međutim žalba je osnovana i mi smo je usvojili. Železara nije ni na kakav način dokazala da bi davanjem informacija mogle nastupiti teške pravne ili druge posledice po interese zaštićene zakonom. Samo se pozvala na to da je sa stranim partnerima ugovorila poverljivost, i da stoga ne može da postupi u skladu sa zahtevom", kaže Poverenik.

On i ovom prilikom naglašava da je nedopustiva ideja, da se ugovaranjem poverljivosti u ugovorima sa stranim partnerima, naša državna preduzeća mogu osloboditi obaveza koje imaju prema javnosti.

Poverenik ističe da se ovom praksom otvaraju vrata za to da se prostim ugovaranjem "poverljivosti", od očiju javnosti sklanjaju i informacije na koje javnost nesporno ima pravo, uključujući tu i zloupotrebe, pa čak, kako kaže, i kriminal i korupciju.

Pravo javnosti da zna, zasniva se na Ustavu i uređeno je zakonom, a ne zavisi od odredbi komercijalnih ugovora, ističe Poverenik.

Izvor: Tanjug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!