Home InfoDruštvo Povećan broj požara u februaru, apel građanima da budu oprezni

Povećan broj požara u februaru, apel građanima da budu oprezni

by redakcija1

Zbog povećanog broja požara na otvorenom prostoru, u februaru ove godine, Sektor za vanredne situacije MUP-a, apeluje na građane da budu odgovorni i poštuju zakon.

Poruka je da budu veoma oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena, kao i da ukoliko izbije požar o tome odmah obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

Od ukupnog broja požara na otvorenom prostoru, prema statističkim podacima, najveći broj izazvan je ljudskim faktorom.

Zbog toga podsećamo građane da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi, konkretno za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća, predviđene su novčane kazne od 10.000 dinara za fizička lica, a za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara – navodi se u saopštenju za javnost.

Kako je najavljeno, Ministarstvo unutrašnjih poslova će u narednom periodu, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja.

Inače, od početka februara, pripadnici Sektora za vanredne situacije borili su se sa vatrenom stihijom u Rakovcu kod Beočina na Fruškoj Gori. Vatra je zahvatila travu i nisko rastinje na površini od 16 hektara.

U Borskom okrugu, samo od početka ovog meseca, registrovano je čak 76 požara na otvorenom. Ugašeni su brzom reakcijom vatrogasnih ekipa, a na sreću nije bilo povređenih.

Gorelo je i oko pet hektara na teritoriji Gučeva kod Loznice. Požar je lokalizovan, a vatrogasci-spasioci su i nakon toga nastavili da dežuraju na toj lokaciji.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!