Home InfoHronika Potonuo teretni brod, nestala dva člana posade

Potonuo teretni brod, nestala dva člana posade

by redakcija

Teretni brod "BEOGRAD X" potonuo je na desnoj obali reke Dunav u noći između srede i četvrtka 200 metara od Smederevske tvrđave. Tom prilikom nestala su i dva člana posade za kojima se još traga. Ovo samohodno plovilo vlasništvo je preduzeća "Ivan Milutinović – PIM" iz Beograda. Na spasavanju su angažovani Lučka kapetanija Smederevo, Žandarmerija i rečna policija, ali radnici nisu pronađeni.

Reč je, nezvanično saznajemo, o M. B. i N. K. Oni su, navodno, poslednji kontakt sa kopnom imali nešto pre ponoći 2. novembra. U toku je utvrđivanje tačnog uzroka nesreće. Istragu vode nadležni državni organi – inspekcija za bezbednost plovidbe, MUP, vodoprivredna inspekcija, Odsek za civilnu zaštitu i upravljanje rizikom i tužilaštvo, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kako je zvanično saopšteno, Lučka kapetanija Smederevo je prvu informaciju o udesu dobila u osam časova i jedan minut od agenata DANUBE EKO iz Smedereva koji su bili u plovidbi na potezu sidrište – luka Smederevo.

Brod "BEOGRAD X" prevozio je oko 660 tona kamena-tucanika na relaciji Brnjica-Beograd. Planirano je bilo da se usidri u rejonu luke Smederevo, prenoći i prijavi LK Smederevo. Ujutru 3. novembra trebalo je da overe brodske knjige i svoje isprave. Rečna policija je odmah nakon prijave otpočela pretragu reke i obale u potrazi za posadom, ali bez uspeha. U blizini je sve vreme bio i jedan remorker koji je pretraživao vodu.

Ekipa ronilaca Žandarmerije MUP Srbije je nešto posle 13 časova stigla na lice mesta. Ronioci su se spustili do broda, ali su ubrzo izašli, jer je njihova potraga ostala bez rezultata. U četvrtak se pojavila i informacija da je brod zapravo stigao do Grocke, ali da je iz neutvrđenih razloga, nekontrolisano plovio i vratio se nizvodno 40 kilometara do Smedereva. Tu je kasnije i potonuo.

STAJAO USPRAVNO

Očevici kažu da je oko 8.30 brod stajao uspravno u odnosu na površinu vode, da bi posle kratkog vremena, iznad vode ostao samo mali deo korita. Moguće je da se nasukao na sprud, jer je na ovom delu reka plitka zbog nanosa mulja iz Jezave.

J.Ilić
 

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!