Home InfoHronika Posle samo 5 godina: Dekana iz afere „indeks“ policija napokon privodi u sud

Posle samo 5 godina: Dekana iz afere „indeks“ policija napokon privodi u sud

by redakcija

Profesor Predrag Stojanović, jedini od 87 optuženih u aferi „indeks“ koji pod izgovorom lošeg zdravlja nikada nije saslušan, konačno će biti priveden na saslušanje jer su veštaci potvrdili da je za to sposoban, saznaje „Blic“ u Višem sudu u Smederevu. Iako je za sud uvek bio bolestan, Stojanović u Kragujevcu neometano obavlja posao dekana Pravnog fakulteta.

Predrag Stojanović pet godina nije izneo svoju odbranu u slučaju korupcije
– Nakon što nam je odbor Instituta za sudsku medicinu u Novom Sadu potvrdio da je Stojanović sposoban da iznese odbranu, on će biti priveden na saslušanje i očekujem da to bude u drugoj polovini jula – kaže za „Blic“ Slađana Bojković, predsedavajući sudija u aferi „indeks“.

Stojanović se u „indeksu“ tereti da je policijskom isledniku Tomislavu Spasiću navodno prodao ispit za 600 evra. On je u nekoliko navrata podnosio sudu lekarske nalaze prema kojima nije bio u mogućnosti da svedoči. Poslednji put, u dokumentaciji je bilo navedeno da je bio na operaciji u inostranstvu jer ima diskus herniju i aritmiju.
 
– Stojanović je bolestan i godinama se leči, ali ga ta bolest nikada nije ometala da radi kao profesor i dekan. Ako može da upravlja fakultetom, ne vidimo zašto ne bi mogao da izađe na saslušanje – objašnjavaju zaposleni na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.
 
Njegovo saslušanje, međutim, samo je jedan u nizu propusta ovog maratonskog suđenja koje ulazi u šestu godinu trajanja. Najvećim propustom smatra se to što postupak nije razdvojen, već je jedinstven za 87 optuženih, čime je afera „indeks“ postala najmasovniji sudski proces u Srbiji.
 

Tužilac koji je napisao jedinstvenu optužnicu, a koji je potom tražio razdvajanje postupka u reformi sudstva je smenjen i premešten u Negotin. Takođe, nije suđeno u kontinuitetu, odnosno svakog radnog dana, pa je tako tokom 2010. održano svega 27 sudećih dana. Sudija Bojković, ipak, tvrdi da do zastarelosti osnovnog krivičnog dela primanja mita neće doći.

 – Svi profesori su optuženi za produžena krivična dela primanja mita za koje apsolutna zastarelost nastaje 30 godina od izvršenja dela, kao i za produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja koje zastareva nakon decenije i gde je moguće da zastari samo neka od radnji, a ne i celo delo. Sada smo ušli u završnu fazu, izvođenje pisanih dokaza. Ima ih mnogo, a među njima su i sporni indeksi. Takođe, ispostavilo se da među dokazima ima propusta. Na primer, nisu tačni svi brojevi i imena, pa je tako jedan profesor optužen da je upisao ocenu iz ustavnog prava iako predaje obligaciono pravo – priča sudija Bojković.
 
Da li će i na koji način to uticati na presudu, sudija nije mogla da komentariše, ali je naglasila da očekuje da će prvostepena presuda biti doneta na jesen.

Miljana Leskovac

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!