Home InfoHronika PODELJENO 20 STANOVA NAJUGROŽENIJIM PORODICAMA U SMEDEREVU

PODELJENO 20 STANOVA NAJUGROŽENIJIM PORODICAMA U SMEDEREVU

by redakcija

Ključeve novih stanova čiju je izgradnju finansirala Evropska unija, danas je u Smederevu dobilo 11 raseljenih, pet izbegličkih i četiri domicilne socijalno ugrožene porodice.Ukupno 65 osoba iz Smedereva useliće se u novu zgradu od 20 stanova, drugi takav objekat na istoj lokaciji a obe su izgrađene u okviru programa socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima u Smederevu i kao deo projekta "Dostojanstvena rešenja za izbeglice i interno raseljena lica u kolektivnim centrima ili privatnom smeštaju u Srbiji".Projekat se finansira iz IPA fondova EU za 2008. godinu, a realizuje u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice Republike Srbije i UNHCR-a.Ukupna vrednost građevinskih radova i opreme je 370.000 evra, a smederevskim ucešćem blizu pola miliona evra.Opština Smederevo, odnosno grad Smederevo poklonio je građevinsko zemljište i infrastrukturno opremio lokaciju a radove je izveo Hauzing centar, centar za unapređenje stanovanja socijalno ugroženih grupa, dugogodišnji izvršni partner UNHCR-a na ovim projektima."Akcioni plan je napravljen 2008.godine i tada smo u kolektivnom centru u Radincu kraj Smedereva imali 632 osobe, a do kraja godine će ih biti 150 i nadamo se sa jos jednim IPA projektom za koji smo konkurisali, da ćemo uspeti da zatvorimo ovaj kolektivni centar, što je krajnji cilj", istakla je Dragojevićeva.Ona je zaključila da je nadmašen lokalni akcioni plan, koji je predviđao izgradnju 25 novih stanova a od prošlog decembra do danas u Smederevu je zbrinuto ukupno 40 porodica.Koncept socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima unet je u strategiju razvoja socijalne zaštite Republike Srbije i prepoznat je od strane Evropske Unije, UNHCR i komesarijata za izbeglice, kao najbolje i najtraženije rešenje za stanovnike, koji još uvek borave u kolektivnim centrima.

U okviru ovog koncepta, obezbeđuju se stambena rešenja za najugroženije kategorije kojima je potrebna dodatna pomoć lokalnih centara za socijalni rad. Do sada je ovaj koncept realizovan u 28 opština širom Srbije u kojima je izgrađeno više od 590 stambenih jedinica.EU je tokom protekle dve godine iz sredstava instrumenta predpristupne pomoći IPA izdvojila 29 miliona evra za rešavanje stambenih pitanja izbeglica i interno raseljenih lica, unapređenje njihovog ekonomskog položaja i pružanje pravne pomoći u procesu ostvarivanja prava u zemljama i mestu porekla.

Po rečima šefa sektora za finansije delegacije EU u Srbiji Reno Enmoa, EU za ove programe do sada uložila 54 miliona evra.
Enmo je obećao sličnu pomoć i u 2012. godini.
Korisnici zgrade u naselju Kovačićevo imaće pravo korišćenja stanova dok su u stanju socijalne potrebe. Domaćin zgrade živeće sa korisnicima i njegova uloga će biti da bude veza između stanara i centra za socijalni rad i da im pruža potrebnu dodatnu pomoć.
Na otvaranju, gradonačelnik Smedereva Predrag Mičević izneo je podatak da je trenutno u Smederevu 18.000 izbeglih i interno raseljenih lica.
Svečanom otvaranju zgrade sa 20 novih stanova prisustvovali su još državni sekretar Ministarstva za rad i socijalnu politiku Zoran Martinović iz odeljenja za program UNHCR Miloš Terzan i rukovodilac odeljenja za opšte i kadrovske poslove komesarijata za izbeglice Republike Srbije Vladan Hadžić.
U Srbiji trenutno živi oko 72.000 izbeglica i oko 210 000 interno raseljenih lica sa Kosova. Oko 3.000 njih još uvek je smešteno u 28 kolektivnih centara.

Izvor: Kurir

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!