Home InfoDruštvo Počinju arheološka istraživanja u Smederevskoj tvrđavi

Počinju arheološka istraživanja u Smederevskoj tvrđavi

by redakcija

Ovih dana počeće arheološka istraživanja u centralnom delu varoškog bedema Smederevske tvrđave koja će prethoditi trogodišnjoj restauraciji ulaza u srednjevekovno utvrđenje.

Sredstva neophodna za arheološka istraživanja centralnog dela varoškog bedema, tačnije Varoške kapije, obezbedio je Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo u saradnji sa Ministarstvom kulture.

Istraživanja bi trebalo da potraju tokom avgusta i septembra, kako bi se, nakon njih, 2020. godine pristupilo obnovi Varoške kapije sredstvima predpristupnih fondova EU.

Projektom IPA 2018.  pod nazivom „Jačanje konkurentnosti kroz inovacije i razvoj turizma“, predviđeni su radovi na obnovi centralnog dela varoškog bedema koji će trajati od 2020. do 2023. godine.

Varoška kapija je današnji ulaz u prostor nekadašnje srpske prestonice iz Srednjeg veka. Obuhvata tri kule i bedeme koji ih povezuju u dužini od 120 metara.

Kula broj 15, bedem između kula 15 i 16 i Varoška kapija porušeni su u eksploziji municije u tvrđavi 5. juna 1941. godine. Tada su i kule 16 i 14 i bedem između kula 14 i 15 u velikoj meri oštećeni.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!