Home Info Početak grejne sezone, plaćeni ugalj još nije stigao

Početak grejne sezone, plaćeni ugalj još nije stigao

by redakcija

Penzioneri ogrev uglavnom nabavljaju preko udruženja, a mnogi brinu jer ugalj iz "Kolubare" i "Kostolca" koji su otplatili, kažu, još ne stiže, a grejna sezona je uveliko počela.

Iz rudnika obećavaju da će ugovoreni ugalj isporučiti najkasnije do Nove godine, jer su tražene i dodatne količine. Prvi zadatak je da se obezbedi ugalj za proizvodnju struje u termoelektranama.

U Savezu penzionera kažu da je sirovi ugalj stigao, ali da sušeni kasni – ugalj iz "Kolubare" čekaju u Somboru, Smederevu, Bačkoj Palanci, a samo u Braničevskom okrugu više od 1.000 penzionera čeka ugalj iz "Kostolca".

"Penzioneri su sve otplatili zato što počnu da otplaćuju još od januara, na devet-deset rata plate", kaže predsednik Saveza penzionera Srbije Đura Perić.

Milorad Jovanović, predsednik Udruženja penzionera u Požarevcu, kaže da je problem isključivo nesposobnost u organizaciji PD "Kostolac".

"Isključivo je nesposobnost u organizaciji PD 'Kostolac' i ja to otvoreno kažem glasno i jasno, nismo dužni da mi penzioneri ispaštamo. Ako ne žele taj komadni ugalj da prodaju, neka saopšte narodu – nećemo prodavati, kopaćemo samo za elektranu i gotovo", kaže Jovanović.

U "Kolubari" objašnjavaju da su prvu tranšu već isporučili i da poštuju ugovorenu dinamiku. Penzionerska udruženja mole da na vreme planiraju količine.

"Ovde je priča o dodatnim zahtevima Udruženja penzionera koje su nam poslali. To su količine od oko 3.600 tona sušenog uglja i 3.600 tona sirovog komadnog uglja. Mi smo sve te njihove zahteve usvojili i biće im isporučene ove količine", kaže Mihailo Petrović, direktor proizvodnje u rudniku "Kolubara".

Iz "Kostolca" obećavaju da će sve isporučiti do Nove godine, kako su se i obavezali.

Podsećamo da je remont ugljenog sistema realizovan u avgustu i da u tom periodu ugalj nije isporučivan. Eksploatacija komadnog uglja zavisi od proizvodnih mogućnosti. S obzirom na to da se ugalj za široku potrošnju ne lageruje, ne postoje zalihe već se dnevno odvaja.

Pored penzionera, prioriteti koje rudnici moraju da snabdeju jesu pre svih: bolnice, vrtići, škole i osobe s invaliditetom.

Izvor: RTS

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!