Home Info Delegacija kineske HBIS grupe obišla Železaru

Delegacija kineske HBIS grupe obišla Železaru

redakcija

Delegacija kineske "Hebej ajron end stil" grupe (HBIS) došla je u Železaru Smederevo kako bi se upoznala sa pogonima srpske čeličane, izjavio je danas predsednik Samostalnog sindikata u Železari Siniša Prelić.
"Došli su pre neki dan. Obilaze pogone, gledaju, snimaju…", rekao je Prelić u kratkoj izjavi za Tanjug.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je ranije izjavio da su u toku pregovori o strateškom partnerstvu sa HBIS grupom, kao i da je reč o drugoj ili čak najmoćnijoj čeličani u svetu.

"Oni su zainteresovani, kako kažu, da daju najmanje 300 miliona evra u investiciju za galvanizaciju. To bi značilo novi život ne samo za Smederevo već i celu Srbiju", kazao je ranije Vučić, dodavši da je naš uslov da nema otpuštanja radnika.

Član Nadzornog odbora Železare Smederevo Bojan Bojković je ranije izrazio očekivanje da će biti realizovano partnerstvo sa tom kineskom kompanijom, s obzirom na to kako idu pregovori i kakva je žželja kineskog partnera.

Reč je, kako kaže, o drugoj čeličani na svetu, ali finansijski najzdravijoj, što znači da ima ogroman novac i za investicije.

Bojković je naveo da HBIS grupa proizvodi čelik samo u Kini i da su njeni planovi globalizacija, te da je Železari Smederevo velika čast što je jedna takva kompanija zainteresovana za nju, budući da će sa sobom doneti investicije od 300 miliona dolara.

U Železari Smederevo je 9. oktobra upaljena i druga visoka peć, u prisustvu premijera Vučića.

Puštena je u rad visoka peć 1 posle više od četiri godine od gašenja, a u Železari je dotle radila samo visoka peć 2.

Obe visoke peći u Železari Smederevo trenutno rade i nipošto neće doći do gašenja nijedne peći, čak ni usled pristupanja popravkama na bilo kojoj od njih, saopštila je ranije Železara.

Maksimalna proizvodnja Železare se procenjuje na oko 2,2 miliona tona godišnje.

Smederevska železara je pod imenom Sartid prodata u martu 2003. americkom Ju-Es stilu za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru Smederevo od americkog Ju-Es-Stila za simboličan jedan dolar.

Prvi tender za prodaju železare raspisan je aprila 2012. godine, a drugi u decembru 2014. i nakon neuspešnih pregovora sa američkim Esmarkom na tenderu za upravljanje Železarom je pobedio HPK Inženjering, koji je u martu ove godine preuzeo upravljanje srpskom čeličanom na čelu sa Peterom Kamarašom i Džonom Gudišem.

Nedugo po preuzimanju, Kamaraš je izjavio da je Železara Smederevo izvanredna fabrika koja ima sjajnu perspektivu, te da može da se izdržava sama i da ne očekuje nikakvu pomoć srpske vlade.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!