Home InfoKultura Počela „Smederevska pesnička jesen“

Počela „Smederevska pesnička jesen“

by Redakcija

U smedrevskom Centru za kulturu u utorak je počeo 52. Međunarodni festival poezije „Smederevska pesnička jesen“. Kroz Festival se spajaju različiti vidovi umetnosti. Ljubav prema poeziji okuplja pesnike i ljubitelje ove umetnosti, a potom joj se prirdužuje muzika, slikarstvo, grafika, fotografija, pozorište… Radovanje traje i posle Festivala.

Na početku ove pesničke manifestacije, otvorena je izložba sasvim drugačija od svih do sada, „Artikviteti“. Popa D. Đurđeva, koji je 2014. godine dobitnio Nagradu „Zlani ključić“. Smederevska publika sada ima priliku da ga upozna kao autora poezije koja se gleda. Izloženo je stotinak pesama. Neke su već objavljene, a nešto će tek biti objavljeno u knjizi koju priprema.

– Kada sam rekao da idem na „Smederevsku pesničku jesen“ da otvorim izložbu svojih vizuelnih pesama, pitali su me da li sam baš siguran u to. To su za mene uvek bile vizuelne pesme. Nisam ja izmislio rupu na saksiji. Mnogo pre mene to su uradili neki drugi ljudi. Kažu i da su u Srednjem veku nalazi primere vizuelnih pesama, a da ne kažem kada su stigli dadaisti, pa naša verzija, zenitisti, na kraju krajeva i sad signalisti. Bio je pokušaj i onih klokotrista, koji se nije završio na najbolji način – rekao je Pop D. Đurđev i dodao.

– Pesme su mogu praviti u formi stripa, rebusa, pesma koja može da se pravi od logotipa… Inače, ja sam objavio jednu knjigu pesama, gde su ove vizuelne pesme bile između pravih stihova. Te vizuelne pesme imale su svoje naslove. Ljudi su, ipak, mislili da su to ilustracije. Onda sam morao da objašnjavam, dok nisam objavio knjigu u kojoj su bile samo takve pesme, a naslov je bio „Poezija koja se gleda“.

Ovu postavku zanimljivim performansom otvorio je smederevski pesnik Jovica Tišma.
U programu „Pevam Smederevo“ – zavičajna pesnička baština predstavljen je smederevski pesnik Boško Đorđević koji više nije sa nama, a koji je ostavio neizbrisiv trag u smederevskom poetskom stvaralaštvu.
Potom smo čuli nagrađene pesnike: Željka Đurića, dobitnika Nagrade lokalnog lista “Naš glas”, za doprinos zavičajnom pesništvu. Dunju Petković, dobitnicu zavičajne Nagrade „Smederevski Orfej“.

Pet najuspešnijih autora sa Konkursa „Tomislav Stevanović“, za najbolju pesmu o Smederevu pročitali su svoje stihove. Pobednika će izabrati publika koja je sinoć bila na velikoj sceni smederevskog Centra za kulturu.
Predstavljena je i knjiga “Pesma je stvorila svet”, Aleksandre Ljubisavljević, prošlogodišnje dobitnice Nagrade “Smederevski Orfej”.

U muzičkom delu nastupio je etno-duo Brdarić, sestra i brat Bojana i Nebojša.

U okviru 52. Međunarodnog festivala poezije “Smederevska pesnička jesen” večeras (13. oktobra) od 18 časova, u smederevskoj Narodnoj biblioteci biće održano međunarodno čitanje pozije „Godovi i versi“. Učestvovaće Marija Žoao Kantinjo, iz Portugalije; Ana Kovačević, Srbija; Jelena Vujanović, Republika Srpska; Sande Stojčevski, Severna Makedonija; Boško Suvajdžić, Srbija; Babken Simonjan, Jermenija; Milan Todorović, Srbija; Rozalba Fantastiko di Kastron, Italija i Vlasta Mladenović, Srbija. U 19 časova i 30 minuta, u smederevskom Centru za kulturu u „Pesničkim meridijanima“ biće predstavljen dobitnik Povelje „Zlatko Krasni“, Aleksandar Saša Petrov. Potom će biti predstavljena edicija „Meridijani“ i na kraju dobitnik Nagrade „Zlatna struna“ – Ljiljana Gajović.

 

foto: Ivan Veselinović

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!