Home InfoDruštvo Po prvi put jezik normira politika, a ne srbistika – predavanje u sredu

Po prvi put jezik normira politika, a ne srbistika – predavanje u sredu

by redakcija1

Usvajanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti donelo je veliki presedan u srpskoj jezičkoj politici od nastanka srpskoga standardnog jezika u 19. veku do danas.

Po prvi put je normiranje jezika „preskočilo“ jezičku praksu i oslonilo se na politički diktat i Zakon koji uvodi verbalni delikt, kao i drakonske kazne za nepoštovanje jezičkih odredbi, podseća Društvo za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug.

Proces usvajanja Zakona i svih jezičkih regulativa u njemu izvršen je bez učešća bilo koje od relevantnih srbističkih institucija: Odbora za standardizaciju srpskog jezika, katedara za srpski jezik, Matice srpske, Društva za srpski jezik i književnost Srbije i drugih.

Upravo zbog svega toga i aktuelnosti ove teme, u Smederevu će biti održano predavanje kojim će biti ukazano na sve opasnosti koje jezičke odredbe iz Zakona nose, kako za nastavnu praksu tako i za bilo koji oblik javne komunikacije u Srbiji.

Događaj pod nazivom “Nedaće sa rodno osetljivim jezikom i muke koje nas čekaju od maja ove godine” biće priređen u okviru manifestacije Mart – mesec srpskog jezika u sredu, 13. marta, u svečanoj sali Gimnazije od 19 časova.

Organizatori su Narodna biblioteka Smederevo, Društvo za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug i Gimnazija Smederevo.

Gost predavač biće dr Aleksandar Milanović, redovni profesor na Katedri za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i predsednik Saveta za srpski jezik, novoformiranog tela Vlade Republike Srbije.

Poseban akcenat, napominju organizatori, biće na interakciji sa publikom, odnosno na otvaranju diskusije u vezi sa dobrim i lošim stranama „rodno osetljivog jezika“.

Imajući na umu da su pitanja u vezi sa jezikom kojim svi govorimo važna za čitavo društvo, a ne samo za stručnu javnost i prosvetu, organizatori pozivaju sugrađane i sugrađanke da prisustvuju ovom događaju u što većem broju.

foto

foto: Privatna arhiva

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!