Home InfoDruštvo Odbornici u petak o gradskoj kasi za 2024, mediji „isparili“ iz budžeta

Odbornici u petak o gradskoj kasi za 2024, mediji „isparili“ iz budžeta

by redakcija1

Treća sednica Skupštine ovog saziva biće održana 15. marta. Na dnevnom redu je deset tačaka od kojih nekoliko prilično obimnih s obzirom na to da objedinjuju niz podtačaka.

Najvažnija je svakako ona koja se odnosi na predlog gradskog budžeta za 2024. godinu. Prema ovom nacrtu, za sada je predviđen iznos u smederevskoj kasi od skoro pet milijardi dinara. Konkretno, 4 997 938 670 dinara.

Novost i to prilična jeste poruka koja se ovim budžetom šalje lokalnim medijima, a koji su praktično „isparili“ sa spiska onoga što gradska vlast ceni kao interes i pravo građana.

Naime, godinama unazad, izdvajanja za medije su se kretela u rasponu od 25 – 30 miliona dinara koja su bila namenjena projektnom finansiranju.

O tome zašto je to bilo em malo em pogrešno trošeno nekom drugom, posebnom prilikom, jer sada su povrh svega, ta sredstva bukvalno desetkovana.

Konkretno, u budžetu za 2024. na liniji „ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja“  opredeljeno je svega tri miliona dinara.

Time je poslata poruka ne samo medijima već i građanima o tome kakva vremena dolaze za „javni interes“.

Inače, interesantno je da „radna“ verzija nacrta budžeta za 2024. koja je, zbog zakonskih procedura morala da bude napravljena do kraja 2023, u ovom delu prvobitno planira sumu od 23 miliona i 730 hiljada dinara. Kako su 23 miliona postala tri i zašto – videćemo.

Takođe, na Skupštini u petak biće predstavljen i na glasanje stavljen budžet za oblast socijalne zaštite od približno 369 miliona ukupno. (Ovoga puta bez definisanih sredstava za rad Crvenog krsta).

Kadrovski plan Gradske uprave i usvajanje Plana javnog zdravlja Grada Smedereva za period 2024 – 2028, takođe su na dnevnom redu.

Za sve one koji žive u zgradama značajna će biti odluka o minimalnoj visini iznosa troškova za održavanje zajedničkih delova zgrada, naknadi za slučaj prinudno postavljenog profesionalnog upravnika i minimalnoj visini troškova za investiciono ulaganje (o čemu će posebno biti reči na našem portalu).

Diskutovaće se i o radu javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Smederevo u više navrata. Predviđene su tačke koje se odnose na stepen usaglašenosti onoga što su preduzeća planirala sa onim što su ostvarila, kao i izmene i dopune njihovih programa poslovanja za 2024.

Za poljoprivredne proizvođače važna će biti informacija o tome šta se planira ove godine pod okriljem programa za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju, a biće predstavljen i izveštaj i rezultati sprovođenja tog programa u 2023.

U delu koji se odnosi na javno – privatna partnerstva biće reči o dopuni rešenja imenovanja projektnih timova za partnerstvo kojim se obezbeđuje rekonstrukcija i održavanje puteva, ulica i javnih površina, kao i za partnerstvo u sektoru zoohigijene (sprovođenje dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije).

Slične vesti

2 comments

Smederevac 12.03.2024 - 19:42

Medijski mrak se nastavlja…jos da se ukine net i veselo.
.

Reply
Ivan 13.03.2024 - 01:48

Osim vašeg portala SdCafe, sredstva javnog informisanja u Smederevu i ne postoje. Bio nekad Radio Smederevo (jedna od najuvaženijih radio stanica u Jugoslaviji), bio i Naš Glas (bar nešto i svašta nešto moglo da se pročita), bila i Televizija Smederevo (opštinska i SPS-ovska), ali nije bila dosadna. Sad milina jedna – nema ničega osim vašeg internet portala.

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!