Home Info PKC prodat Indijcima

PKC prodat Indijcima

redakcija

Indijski proizvođač delova za auto-industriju, grupa „Motherson Sumi“, uskoro će, po svemu sudeći, postati novi vlasnik finske „PKC“ grupe, čija jedna fabrika posluje i u Smederevu, saznaju „Smederevske novine“. Ova indijska kompanija ponudila je 609 miliona dolara za kupovinu udela u „PKC“-u, čime bi od dosadašnjih finskih vlasnika preuzela upravljačka prava. Indijci su ponudili 23,55 evra po akciji, a odbor direktora „PKC“ grupe jednoglasno je odlučio da akcionarima predloži da prihvate ponudu, koja je ocenjena veoma povoljnom, navodi se na sajtu finske kompanije.

Transakcijom bi, kako se procenjuje, „Motherson Sumi“ udvostručila prihode, a u ovoj indijskoj kompaniji smatraju da će preuzimanjem „PKC“ grupe, koja proizvodi auto-kablove za kamione i autobuse, upotpuniti svoj proizvodni program baziran na delovima za putničke automobile. Time bi, kako su objavili, objedinili i tržište, s obzirom na to da „PKC“ grupa ima razvijenu mrežu u Evropi i Severnoj Americi, a značajno prisustvo ostvarila je u Kini i Brazilu.

U dokumentu koji je usvojen 19. januara navodi se da „Motherson Sumi“ ima za cilj da do 2020-te godine postigne godišnju prodaju od 18 milijardi dolara i poveća ukupne prihode koji su u prošloj finansijskoj godini iznosili 5,7 milijardi dolara. Akcije indijskog giganta, koji proizvodi i retrovizore, branike i kontrolne table, procenjene su na 6,7 milijardi dolara, a nakon objavljivanja vesti o preuzimanju finskog „PKC“-a, njihova vrednost porasla je za čak 4 odsto.

Menadžment indijske i finske kompanije održao je sastanak u Helsinkiju, a predstavnici „Motherson Sumi“ grupe istakli su da će plan finansiranja „PKC“ grupe završiti kada bude odobreno predloženo preuzimanje. Očekuje se da proces bude završen do kraja marta.“PKC” grupa ima 22.000 zaposlenih, a prošle godine imala je promet od 846 miliona evra i osnovni profit od 64 miliona evra.

Podsećamo, porodici “PKC” grupe u 2013-oj godini pridružio se i novootvoren pogon u Smederevu. “PKC Wiring System” d.o.o. posluje u Slobdnoj zoni u zakupljenoj hali čiju je izgradnju finansirala lokalna samouprava, a prilikom otvaranja fabrike najavljeno je da će do kraja 2016-te godine u smederevskom ogranku biti zaposleno 1.500 ljudi.

Inače, prema raspoloživim podacima, “Motherson Sumi” sistem za proizvodnju specijalizovanih auto-komponenti jedna je od svetskih kompanija koja se najbrže razvija i zauzima 31. mesto na listi svetskih automobilskih dobavljača. Osnovana je 1986. godine i predstavlja zajednički poduhvat indijske “Samvardhana motherson grupe” i “Sumitomo Wiring Systems” iz Japana. Klijenti kompanije su gotovo svi vodeći svetski proizvođači automobila, a kompanija je prisutna u 26 zemalja na šest kontinenata. Prema časopisu “Forbs” ona je među 50 najvećih kompanija u Indiji.

Z.M.

Izvor: Smederevske novine

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!