Home InfoKultura Petar Božović dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo glumac-komičar

Petar Božović dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo glumac-komičar

Redakcija

Žiri za dodelu Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru koju dodeljuje festival „Nušićevi dani“, a koga ove godine čine Miroslav Radonjić, teatrolog, direktor Sterijinog pozorja (predsednik žirija), Gordana Đurđević Dimić, dramska umetnica i Nebojša Dugalić, dramski umetnik, doneo je odluku da se Nušićeva nagrada za životno delo dodeli istaknutom dramskom umetniku Petru Božoviću.

Petar Božović – po mnogo čemu jedinstven slučaj u praksi srpskog teatra, filma i televizije – celim svojim delom dao je nemerljiv doprinos umetnosti glume, a time i modernoj srpskoj kulturi. Kao dramski umetnik koji je tokom pet decenija raskošne karijere igrao u svim beogradskim pozorištima i koji je ostvario oko dve stotine uloga na filmu i televiziji, ostvario je gotovo neverovatan dijapazon različitih likova po tekstovima srpskih i svetskih kalasika i autora novijeg doba. Ono što karakteriše njegovu glumačku izuzetnost jeste dragocena sposobnost transformacije, kreiranje kako izrazito dramskih, tako i komičnih likova, uvek sa snažnom unutarnjom emotivnom motivacijom. Božović je glumac – erudita, intelektualac, koji se snagom talenta identifikuje sa psihološkim profilom i stanjem literarnog ili filmskog junaka, delujući sugestivno, uverljivo, dopadljivo. On pripada onim popularnim glumcima koje publika voli zbog njihovog ličnog šarma, topline i poetičnosti. Mnogo je vrhunskih ostvarenja ovog umetnika jake individualne boje, pa je stoga nezahvalno izdvajati neka, a izostaviti druga. Da li je više upamćen kao Nikola Tesla u filmu reditelja Krsta Papića, kad su mu patneri bili Orson Vels, Stroter Martin i Denis Patrik, da li u filmovima reditelja Živka Nikolića Čudo neviđeno, Lepota poroka i U ime naroda, da li u filmu Miroslava Momčilovića Čekaj me, ja sigurno neću doći, da li u filmu Miroslava Lekića Nož ili u filmu Srđana Dragojevića Lepa sela lepo gore…? Imena junaka u ovim filmovima govore o njihovoj karakterološkoj distinkciji i majstorstvu plastičnog psihološkog profilisanja: Zeljo, Žorž, Doktor za ljubavne probleme, Atifaga, inspektor Trtović… Kao protagonista u televizijskim dramama i serijama Božović je ostavio neizbrisiv trag. Pomenimo njegov zapaženi učinak u TV serijama Dimitroje Tucović, Grlom u jagode, Više od igre ili Jesen stiže, dunjo moja… Nemogućno je u ovom kratkom obrazloženju akcentovati vrhunske domete ovog velikog glumca na pozorišnoj sceni. Pomenimo one koji su mu doneli visoka priznanja, a to su uloge u predstavama Kamen za pod glavu Mlice Novković, Karolina Nojber Nebojše Romčevića, Apis Miodraga Ilića, Hamlet iz Mrduše Donje Iva Brešana., četvoro savremenih pisaca, čime je Božović – kao i u mnogim drugim slučajevima – doprineo afirmaciji dramskog stvaralaštva na našem tlu. Posebno ga preporučuju koliko duhovito izgrađene, toliko upečatljive kreacije njegovih monodrama po tekstovima Matije Bećkovića: Reče mi jedan čovek, Ćeraćemo se još i Kad budem mlađi, u kojima se spajaju humor, mudrost i istinite sudbinske opservacije o balkanskom čoveku, baš kao što Božović svojim osobenim glumačkim metodom virtuozno sintetizuje crnogorski mentalitet, srpsku tradiciju i univerzalnu misaonost. Ako se za nekog dramskog umetnika može reći da je srastao s dušom ovog podneblja, da je narodni umetnik, to je svakako Petar Božović.

Posle niza već osvojenih prestižnih nagrada, Nagrada za životno delo Festivala „Nušićevi dani“ pripada mu i kao majstoru scenske komike, budući da je ostvario, osim pomenutih, i niz uloga u mnogim delima komičnog žanra. Čestitamo!

Miodrag Mija Ilić

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!