Home ZanimljivostiPutovanja Pariz više neće biti „grad svetlosti“?

Pariz više neće biti „grad svetlosti“?

redakcija

 

Prodavnice i kancelarije u francuskim gradovima, uključujući i Pariz, moraće, prema predlozima Vlade, tokom noći da gase svetla radi štednje, što je izazvalo zabrinutost da bi "grad svetlosti" mogao da potone u mrak.
Ministarka ekologije, energetike i održivog razvoja Delfina Bato rekla je da će najranije u januaru biti predstavljen novi vladin dekret.
 
Prema novim merama, prodavnice i poslovne zgrade moraće da ugase svetla od 1.00 čas posle ponoći do 7.00 ujutro u okviru nastojanja vlade da smanji troškove i potrošnju energije. Novo pravilo počeće u julu i tada će biti gašena sva neonska svetla privatnih firmi. 
 
Bato je izrazila nadu da će novim merama pokrenuti "logiku energetske svesnosti". Nove mere neće biti primenjene u slučajevima kada je svetlo neophodno za bezbednost, tokom proslava, kao i za preduzeća koja rade noću.
 
Međutim, pojedinci, posebno u Parizu, izražavaju zabrinutost da će nove mere naškoditi turizmu.
 
– Ne mogu da zamislim Ajfelov toranj bez svetla, Jelisejska polja i palatu Konsijeržeri koja je tek renovirana – navodi pisac Gaj Konopnicki u članku u francuskom dnevniku "Marijan".
 
Nije poznato da li će i od nacionalnih spomenika biti zatraženo da noću gase svetla, ali pojedini to već čine u određenim časovima, uključujući i Afjelov toranj.

Izvor: srna.rs

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!