Home InfoDruštvo Otvaraju Vilu Obrenovića za posete

Otvaraju Vilu Obrenovića za posete

redakcija

Vila " Zlatni breg", kraljevski letnjikovac na Plavincu a danas rezidencija Vlade Srbije od maja naredne godine biće otvorena za javnost.

To je saopšteno prilikom današnjeg potpisivanja protokola o saradnji izmedju Republike Srbije – Uprave za zajednicke poslove republickih organa, koju zastupa direktor Zoran Trninic, i Grada Smedereva, koga zastupa gradoonačelnica Jasna Avramovic.

Posete vili biće organizovane od maja do oktobra, dva puta sedmično. Organizator će biti Muzej u Smederevu.  Građani koji su zainteresoavni za obilazak kompleksa, javljaće se  Muzeju, a grupe će voditi  kustosi.

Letnjikovac je do sada bilo moguće posetiti samo kada su u njemu održavani skupovi na najvšem nivou, ili kada su u grad dolazili važni gosti, ali i tada uz odobrenje Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, koja će i nadalje gazdovati objektom. Sada će, po prvi put, vila  biti dostupna svim Smederevcima kao i turistima.

Imanje i vinograd kupio je knez Miloš Obrenović, a letnju rezidenciju vladarske porodice sazidao je knez Mihailo Obrenović  1865. godine.

Enterijer je postavka Istorijskog muzeja Srbije. U prizemlju je salon, trpezarija, kuhinja, a na spratu dva apartmana, radni kabinet. Vilu krase garniture iz 1780. godine, tepisi s kraja 19. veka iz Azije, ikone iz 18.veka. Malo je sačuvano originalnih predmeta iz doba Obrenovića,  jer su mnoge dragocenosti rasute po svetu.

Odlukom Vlade Srbije 2009. godine  proglašen je spomenikom kulture. 

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!