Home Info Olimpijska kvota i bronzana medalja Jasmine Milovanović

Olimpijska kvota i bronzana medalja Jasmine Milovanović

redakcija

Jasmina Milovanović je četvrtog dana Svetskog kupa u Rio de Žaneiru osvojila bronzanu medalju u gađanju vazdušnim pištoljem i tako izborila olimpijsku kvotu za Igre u Tokiju 2020!
Osvajanjem bronzane medalje na Svetskom kupu i olimpijske kvote Jasmina Milovanović je ostvarila najveći uspeh u poslednjih 20 godina istorije smederevskog sporta.
Bronza u Riju je i najveći uspeh Milovanovićeve na velikim interkontinentalnim takmičenjima u karijeri. Do sada se ni jednom nije plasirala u pojedinačno finale na Svetskim kupovima, svetskim i evropskim prvenstvima.
Jasmina je do svog prvog finala na velikim seniorskim takmičenjima u karijeri došla kao osma u kvalifikacijama sa 576 krugova. Samo krug manje „ubila“ je devetoplasirana Zorana Arunović, dok je Bobana Momičilović Veličković zauzela solidno 18. mesto sa 573 kruga.
Čak pet finalistkinja se borilo za dve raspoložive  kvote za Tokio. U igri za olimpijske vize nisu bile samo Ukrajinka Olena Kostevič, Kineskinja Kijan Vang i Korejka Hjungjong Jo.
Naša reprezentativka je odlično počela finale. Posle prvih pet hitaca Milovanovićeva je delila  prvo mesto sa Kineskinjom Kijan Vang. Nastavila je u istom stilu, mesto u vrhu zadržala je i posle druge serije od pet dijabola. Nalazila se na drugoj poziciji iza Indijke Jašavini Desval.
U preostalom toku finala Jasmina je držala visok nivo koncentracije, ni u jednom trenutku nije pala na nižu poziciju od treće. Vodila je veliku borbu za medalju i kvotu i na kraju je stigla do bronze i olimpijske vize.
Pobedila je Indijka Jašavini Sing Desval, koja je, poput Milovanovićeve, osvojila kvotu, a druga je bila iskusna Ukrajinka Olena Kostevič, koja od ranije ima „kartu za Tokio“.  Od takmičarki koje su se, uz Indijku i Srpkinju borile za olimpijsku ulaznicu, najuspešnija, na petoj poziciji, bila je Litvanka Agate Rasmane.
Ovo je peta viza za srpsko streljaštvo za OI u glavnom gradu Japana. Prethodne četiri osvojili su Zorana Arunović i Damir Mikec (oboje pištolj) i Sanja Vukašinović i Milutin Stefanović (puška).
Milovanovićeva je u Riju nastupala i u disciplini sport pištolj, gde je takođe ostvarila odličan rezultat. U finale se ulazilo sa 585 krugova, a Jasmina se sa dva manje plasirala na 15. mesto, u konkurenciji 78 strelkinja.
Posle kratkog predaha našu strelkinju očekuje još jedno veliko takmičenje ovog meseca. Od 12. do 27. septembra nastupiće u disciplini sport pištolj na Evropskom prvenstvu malokalibarskim oružjem, koje će biti održano u Bolonji (Italija).
U oktobru, kao član streljačke reprezentacije u okviru novoformirane Sportske jedinice Vojske Srbije i reprezentacije Vojske Srbije, Milovanovićeva će učestvovati na Sedmim CISM vojnim igrama u kineskom gradu Vuhanu. U sastavu streljačke reprezentacije Srbije na ovom takmičenju biće još dvoje Smederevaca, poručnici Vojske Srbije Tamara Đorđević i Petar Nikolić, oboje članovi Streljačkog kluba „Akademac“ iz Beograda. 

*U tekstu korišćen deo iz vesti Streljačkog saveza Srbije i fotografija sa dodele medalja sa fejsbuk stranice ISSF (Photo Rosana).

Izvor: Streljačka družina SD

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!