Home Info ODLOŽENO! VI Noć muzeja u Smederevu

ODLOŽENO! VI Noć muzeja u Smederevu

redakcija

Šesta smederevska Noć muzeja biće održana u subotu 17. maja 2014. na brojnim lokacijama u gradu. Trajanje svih programa je od 18 do 02h. Kao i do sada, svi programi Noći muzeja u Smederevu su besplatni.

Noć muzeja će kao prava gradska manifestacija pokušati da održi budnim čitav grad, a na Smederevcima je da pokažu da podržavaju ustanove kulture i da se u njima dobro zabavljaju.

Dobro došli!

Art tura

Zahvaljujući uspešnoj saradnji Narodnog muzeja, kompanija Hjulit-Pakard (Hewlitt-Packard), Telenor i Gradske opštine Stari grad, a pod pokroviteljstvom kneginje Jelisavete Karađorđević, tokom 2011. godine realizovan je projekat Art tura. Uz pomoć najsavremenije tehnologije Hjulit-Pakarda dela velikih umetnika (Klod Mone, Pablo Pikaso, Anri Matis, Ogist Pjer Renoar, Paja Jovanović, Đura Jakšić…) „izašla” su iz galerija i muzeja u gradski pejzaž.

Organizatori projekta su, vođeni željom da odabrana remek-dela iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu vide i ljubitelji i poštovaoci umetnosti u drugim gradovima, omogućili da izložba Art Tura ostvari niz gostovanja po Srbiji. Povodom Noći muzeja, Art tura biće predstavljena u različitim prostorima smederevskih ustanova i organizacija.

 Projekat Art tura biće postavljen u Smederevu od 17. do 24. maja 2014.

Lokacije Art ture: Muzej u Smederevu, Galerija savremene umetnosti Smederevo, Istorijski arhiv u Smederevu, Narodna biblioteka Smederevo, Centar za kulturu Smederevo, Kancelarija za mlade Smederevo, Turistička organizacija grada Smedereva, TIC, Atelje „Valer“

 

Izložba Nakit – skriveno značenje

Autorke izložbe su mr Lidija Balj i mr Tijana Stanković-Pešterac

Izložba „Nakit – skriveno značenje“ je osmišljena tako da na inovativan način predstavi najzanimljivije primerke nakita iz arheoloških zbirki Muzeja Vojvodine. Polazeći od stanovišta interpretativne arheologije, nakit je analiziran i prikazan kroz različita značenja o kojima nam svedoči.
Izložba se sastoji od tri dela: arheološkog, umetničkog i participativnog.

Centralni je Arheološki segment koji se sastoji od šest tematskih celina u okviru kojih se nakit posmatra: kao oznaka identiteta, kao statusni simbol, nakit koji nosi apotropejsko značenje i upotrebljava se kao amajlija, zatim kao verski simbol, kao materijalna vrednost i kao zanatski proizvod.
Drugi segment izložbe, pod nazivom Nakit kao inspiracija nastao je sa željom da nakit iz arheoloških zbirki posluži kao inspiracija savremenim umetnicima. U toku Noći muzeja neki od njih, koji žive i rade u Smederevu (Ana Kosić, Lena Vukašinović, Svetlana Lazarević i Ružica Ilić) demonstriraće nam tehnike izrade nakita sa različitim materijalima.

Treći segment izložbe, pod nazivom Nakit kao uspomena, je participativnog karaktera i rezultat je učešća naših sugrađana. Ovaj segment izložbe biće premijerno i svečano predstavljen u Noći muzeja. Osmišljen je sa željom da omogući publici da učestvuje u stvaranju izložbe. Primerci nakita koji su vezani za neku ličnu priču posetilaca doprineli su drugačijem predstavljanju nakita, dajući mu intimnu notu i značenje uspomena.

 

 

The place where I used to stand (Mesto gde sam stajao )

Izložba umetnika  Mihaela Milunovića, Svečano otvaranje izložbe u 18 časova.
Umetnik će se predstaviti koloritnim slikama velikog formata i crtežima. U kompleksnim sadržajima njegovih radova možemo pronaći subverzivno demaskiranje političkih i ideoloških sistema, promišljene beleške svakodnevnih događaja i zamišljenih artefakata. Njegovi simboli svakodnevnice intenzivno svedoče o vidljivim i nevidljivim procesima civilizacijskih promena uz „strepnju o daljoj sudbini ljudske zajednice sve nemoćnijoj u pružanju otpora sopstvenim željama, hirovima i fantazijama.“ Izložba će biti otvorena od 17. maja do 15. juna 2014.

Izložba fotografija učenika OŠ „Dositej Obradović“

Centar za kulturu Vam predstavlja izložbu radova učenika od petog do osmog razreda OŠ „Dositej Obradović“ iz Smedereva.  Izložba se sastoji od 45 fotografija. Selektor radova je Nadica Bogićević, nastavnik likovne kulture
Izložba će biti otvorena od 16.maja do 6. juna 2014. godine.

 

Morski i rečni jedrenjaci Zlatka Pajića

Izložba modela brodova smederevskog umetnika i brodomodelara Zlatka Pajića. Vreme održavanja: od 18 do 02 časa

Naivna umetnost Kovačice

Izložba umetničkih radova: Jan Žolnaj i Jozef Havijar. Vreme održavanja: od 18 do 02 časa.

 

Prezentacija tehnike izrade suvenira DECOUPAGE (Dekupaž)

Ovu zanimljivu tehniku predstavlja smederevska umetnica Marija Jevtić. Vreme održavanja: od 18 do 23 časa.

Prodajna izložba novih suvenira, Vreme održavanja: od 18 do 02 časa.

 

Noć sećanja

Pozorište PATOS vas poziva da u Noći muzeja, u bašti restorana Grand posetite izložbu Ulica sećanja. Izložba je svojevrsna intimna istorija Smedereva sačinjena od porodičnih fotografija, ličnih i gradskih priča našeg grada. Mnogi današnji stanovnici Smedereva nisu rođeni u ovom gradu. Doselili su se u potrazi za poslom, po zahtevu službe, na školovanje, iz ljubavi, mnogi su pronašli utočište od ratnih sukoba i stradanja. Svi ovi ljudi su dragovoljno odabrali da ostanu u Smederevu i budu Smederevci. Ova izložba govori o njima/nama, a pored nje moći ćete da pogledate i projekciju performansa Noć sećanja, koji kroz teatar senki oživljava predstavljene fotografije. Noć muzeja je noć za sećanje, a PATOS će u njoj biti vaš vodič kroz priču o Smederevu i Smederevcima.

Neposredno nakon predstave Poslednji dani Despotovine u izvođenju PATOS-a u Malom gradu smederevske tvrđave počinje muzički program Fortress Reggae sa trajanjem od 22 do 02 časa u kom će učestvovati Jahmessenjah Sound i Natty Riddim.

 

Poslednji dani Despotovine

Noć muzeja u Smederevu ne bi bila potpuna kada se ne bi setili slavne prošlosti i velike priče ovog grada. Simbol grada Smedereva je Tvrđava nastala u XV veku. Pozorište PATOS nam ovom predstavom prenosi priču o njenom graditelju despotu Đurđu Brankoviću, njegovoj ženi „Prokletoj" Jerini i mučnom građenju grada koje je kroz narodna predanja poprimilo dimenzije mita. Ova predstava pokušava da razdvoji mit od činjenica i sagleda segment srpske istorije koji nas je definisao kroz vekove koji su dolazili.

Predstava počinje u 20:30 na sceni Malog grada, a pre i posle izvođenja glumci pozorišta PATOS upotpunjavaće srednjovekovni ambijent Tvrđave u autentičnim kostimima te epohe. U Noći muzeja doživite Smederevsku prošlost i vratite se u vreme despota.

 

MEMORANDUM – VIZUELNI INDENTITET JEDNOG  VREMENA
Izložba dokumenata iz fondova Istorijskog arhiva u Smederevu

Izložbu čine dokumenti koji u svom zaglavlju sadrže memorandume nekih od najznačajnijih industrijskih, privrednih i drugih subjekata na tlu Srbije u periodu od 1900-1950 godine. Osim što svojim sadržajem predstavljaju važan izvor informacija za sveobuhvatnije tumačenje privrednog i industrijskog razvoja i razmene, njihovo zaglavlje doprinosi boljem sagledavanju likovne estetike tog vremena.

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!