Home Info OD EVROPSKE SILE DO SRPSKE ZONE Gde je i šta radi FK Smederevo, bivši osvajač Kupa?

OD EVROPSKE SILE DO SRPSKE ZONE Gde je i šta radi FK Smederevo, bivši osvajač Kupa?

by redakcija

Nekada je ovaj grad redovno znao za fudbalsku Evropu. Navijači tadašnjeg Sartida, pa Smedereva, gledali su Ipsvič, Dandi, Minhen – uzivali u potezima Tomasa Heslera i Markusa Benta,. Danas “oklopnici” igraju protiv Zvižda, Mokre Gore, Poleta iz Ljubića.

– Smederevo je fudbalski gigant, koji, naravno nije u rangu Partizana, Zvezde, Vojvodine, ali jeste ozbiljan klub s istorijom koji je trenutno nokautiran i pokušava da ustane. To ide teško – kaže za “Blic” Mihailo Ivanović, aktuelni trener Smederevaca.

Klub je “pukao” preko noći, razlog, očekivano – novac.

– Smederevo je specifičan slučaj. Dok je Ju Es Stil bio vlasnik Železare bio je i generalni sponzor kluba. I po ugovoru koji je sklopljen, davao je ozbiljne pare klubu. Najpre je to bilo 150.000 dolara mesečno, pa se smanjivalo u nedogled. Na kraju se i prestalo s finansiranjem.

FK Smederevo kao osvajač Kupa / Foto: M. Metlaš / RAS Srbija
 

Mnogi su klubovi ostajali bez generalnog sponzora, pa nisu bili pred gašenjem.

– Klub je živeo na krilima Ju Es Stila i nije se pripremao za eventualno zavrtanje slavine od strane američke firme, što se i dogodilo. Potom nisu imali novca, niti pravih sportskih radnika, pa su tonuli sve niže. Na kraju su završili u trećoj ligi po rangu – Srpskoj ligi “Zapad”.

Smederevo, koje je osvajalo Kup, igralo Evropu, kao i zapažene role u najjačoj ligi u državi, došlo je u situaciju da nema tim, a što je još gore – ni klub.

– I onda je Smederevo otišlo na doboš, klub i stadion završili su u stečaju. Tada je promenjen naziv kluba u Semendrija 1924. Dok se preko noći nije pojavila jedna mala grupa fudbalskih radnika, da koliko – toliko stabilizuje stanje, možda bi se klub sasvim ugasio, ili ispao u najniže lige. Oni pokušavaju da izvuku i stadion iz stečaja i da ozdrave klub. Vraćeno je i ime – Smederevo

Ipak duvaju neki bolji vetrovi Dunavom.

– Klub ima svesrdnu pomoć gradonačelnice Jasne Avramović. Stečajni upravnik je dozvolio Smederevu da igra na svom stadionu. Ostala je i jedna mala grupa navijača – “despota” Ipak, situacija je teška. Cilj je da se vratimo u Prvu ligu. Neće biti lako, uz nas su kandidati i odlične ekipe šabačke Mačve i valjevske Budućnosti Krušik – zaključio je Ivanović.

Smederevci slave Kup / Fo0to: M. Metlaš / RAS Srbija

 

FK SMEDEREVO 1924

Osnovan: 6. maja 1924.

Nadimak: Oklopnici

Stadion: Gradski

Kapacitet: 17.200 mesta

Imena kroz istoriju: SK Sartid (1924-1944), FK Metalac (1944-1946), FD Jedinstvo (1946-1949), ŽSD Smederevo (1949-1952), FK Smederevo (1952-1958), OFK Budućnost (1958 – 1962), FK Smederevo (1962-1967), Metalurg Smederevo (1967-1976), FK Smederevo (1976-1992), FK Sartid Smederevo (1992-2004), FK Smederevo (2004-2014), FK Semendrija 1924 (2014-2015), FK Smederevo (2015-).

Takmičenje: Srpska liga “Zapad”.

Najveći uspesi: Kup SCG 2002/03.

Takmičenja u Evropi: Kup UEFA (2002/03, 2003/04), Intertoto Kup (2001/02, 2004/05, 2005/06).

Poznati igrači: Goran Bogdanović, Mateja Kežman, Goran Trobok, Boris Vasković, Dragan Žilić, Ivan Radovanović, Vladimir Mudrinić, Nenad Mirosavljević, Darko Brašanac.

 

FK Smederevo / Foto: N. Pavlović / RAS Srbija

 

Stadion izumire

U zlatno vreme, dok je sponzor bio Ju Es Stil, u klubu je vrvelo od života.

– Tada je bilo je preko 20 stalno zaposlenih u klubu. Sada ih je samo troje – sekretarica, ekonom i čovek koji održava teren. Ranije je samo na poslovima održavanja terena bilo angažovano desetak ljudi, a po kancelarijma nisu mogli da se izbroje. I svi su su bili profesionalni. Sada čak ni direkor kluba, Bojan Ćosić, nije u stalnom radnom odnosu – ističe Ivanović

Smederevo je imalo jedan od najlepših stadiona u regionu. Sada je tamo tužna slika, gotovo da je ruiniran, ne obnavlja se, polako ali sigurno – izumire.

Ugasio se i Železnik

Sličnu sudbinu doživeo je i Železnik. Nekadašnji osvajač Kupa fuzionisao se sa neovobeogradskim Radničkim i – prestao da postoji.

– Sličan primer, ali nije isti. Železnik je nestao sa fudbalske mape zato što vlasnik više nije imao novca da izdržava klub – kaže Ivanović.

Milan Zarić

 

 

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!