Home InfoKultura Obeležavanje 40 godina od smrti velikog književnika Meše Selimovića

Obeležavanje 40 godina od smrti velikog književnika Meše Selimovića

Redakcija

Sa ciljem popularizacije književnosti, u sklopu svojih redovnih aktivnosti Narodna biblioteka Smederevo i Društvo za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug obeležavaju 40 godina od smrti velikog jugoslovenskog književnika Mehmeda (Meše) Selimovića. Povodom toga gost tribinskog programa biće prof. dr Aleksandar Jerkov, književni kritičar, antologičar, teoretičar i istoričar književnosti, redovni profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i direktor Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Tema predavanja prof. dr Aleksandra Jerkova: Laž i tragedija u Mešinom „Dervišu“ (a i Pekićevom „Kako upokojiti vampira“).

 

Detaljnije o predavanju: budući da se u tumačenju romana „Derviš i smrt“ javlja pitanje tragedije, koje se može tumačiti u raskolu Mešinog životnog iskustva i stvaralaštva, u razumevanju srpske imaginacije od epske pesme „Zidanje Skadra“ do Pekićeve proze i širokom luku istorije ideja od Hegela, preko Fridriha Direnmata, Rudolfa Štajnera, sve do Džudit Batler, prof. Jerkov će svojim predavanjem napraviti kompleksan osvrt na niz književnih i filozofskih koncepcija koje su u vezi sa stvaraštvom velikog jugoslovenskog pisca po čijim se delima može mudrije živeti nego po najboljim poukama filozofa ili religije.

 

Predavanje će prof. Jerkov održati u ponedeljak, 26. septembra 2022. godine u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu u Smederevu, sa početkom u 19.00 časova.

Organizatori ovog kulturnog događaja pozivaju sve zainteresovane nastavnike, učenike i druge ljubitelje književnosti Smedereva i okolnih gradova da prisustvuju tribini.

 

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!