Home Info Novi Srbi u Kembridžu

Novi Srbi u Kembridžu

redakcija

SMEDEREVO – Desetoro ovogodišnjih srpskih maturanata, među kojima i jedan Smederevac, polagalo je prijemni ispit za čuveni Kembridž. Rezultate očekuju u januaru.

Pored sedmorice učenika Matematičke gimnazije u Beogradu, koji su od jeseni studenti prestižnog Triniti koledža Univerziteta Kembridž, još desetoro srpskih maturanata je krenulo njihovim stopama i oprobalo sreću prošlog utorka na prvom intervjuu u Kembridžu.

– Bilo je nas ukupno desetoro – osmoro iz beogradske Matematičke gimnazije i dvoje učenika iz Niša – izjavio je Tanjugu, po dolasku iz Londona, jedini Smederevac među vunderkindovima za matematiku, Aleksa Stanković.

– Intervju za kompjuterske nauke sastojao se iz dva dela – testa od osam zadataka iz matematike, koji je priprema za razgovor. Rezultate očekujem u januaru, a oni koji su ostavili pozitivan utisak doći će u martu na drugi test. Imao sam malo problema sa jezikom, ali profesori su bili predusretljivi. Oni su tu da ocene moje znanje iz matematike, a ne iz jezika – naveo je Aleksa ne krijući svoje oduševljenje najpoznatijim kompleksom od 22 koledža u Velikoj Britaniji.

– Univerzitetsko mesto izgleda kao srednjovekovni zamak, poput filmova o Hariju Poteru. Predivno je. Ima studenata iz celog sveta – Bosne, Kine, Poljske… – rekao je on.

Aleksa Stanković (18) je dečko vedrog i otvorenog duha, širokih interesovanja. Voli da putuje. Lepo vaspitan i odmeren u komunikaciji. Ima razumevanja za medije, ali ih podređuje svojim obavezama.
– Razgovaraćemo detaljnije u januaru kada budem znao rezultate ispita. Naravno, voleo bih da studiram na čuvenom Trinitiju – rekao je on.

Novopečeni je Beograđanin, od kada je iz smederevske prešao u prestižnu Matematičku gimnaziju u Beogradu. To je bilo i očekivano, pošto je završio 2009. godinu zapaženim učešćem na Balkanijadi i Olimpijadi iz informatike.

Nema pouzdanih podataka o tome koliko se srpskih studenata školuje na inostranim univerzitetima. Pretpostavlja se da je reč o stotinama najperspektivnijih srpskih đaka, koji u sopstvenoj režiji upisuju čuvene svetske škole.

Grad Smederevo, takođe, nema relevantne podatke koliko je dece iz ovog grada na školovanju u inostranstvu.
– Trenutno nemam nikakve podatke i mislim da ih je veoma teško nabaviti, ali je svakako tema za razmišljanje kojoj treba posvetiti pažnju – rekao je Tanjugu Miša Ivković, član Gradskog veća zadužen za kulturu i obrazovanje.

Veslači se školuju u SAD

Dosta je mladih koji preko sporta upisuju visoke škole van Srbije i to uglavnom u SAD. Primer su veslači, koji su školovanje i sportsku karijeru nastavili u Americi, saznaje Tanjug od trenera juniorske veslačke reprezentacije Dejana Guslova.
– To je poznato. Na nivou Srbije, u poslednjih dvadesetak godina oko stotinu veslača je otišlo u inostranstvo, pretežno u SAD. Samo je iz Smedereva za poslednjih 12 godina otišlo desetak vrhunskih veslača – rekao je Guslov.
 

Izvor: Kurir

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!