Home InfoDruštvo Nova turistička investicija za Smederevo – Akvalend u Tvrđavi

Nova turistička investicija za Smederevo – Akvalend u Tvrđavi

Redakcija

Novi projekat kineskog investitora iz oblasti zabave i turizma najavljen je u Smederevu. Jedan od najvećih zabavnih parkova i rezorta na Balkanu doneće Smederevu nova radna mesta, ali i poboljšanje turističkog statusa grada. Vrtoglave brojke koje se pominju u najavljenom projektu kineskog investitra Goujian Jiangling Group (GJ Group ili GJG)
obećavaju odličan razvojni potencijal koji ovaj poslovni poduhvat donosi čitavom gradu.

Prema navodima dobro obaveštenog izvora, smederevski turistički potencijali konačno će biti iskorišćeni. Pošto prema svim državnim strategijama Smederevo itekako ispunjava uslove da postane jedan od turističkih centara Srbije, Smederevci mogu biti zadovoljni da se jedan ovakav finansijski poduhvat sprovodi baš u njihovom gradu.

Naime, odlučeno je da lokacija nove kineske investicije u Srbiji, ovog puta iz oblasti entertainment industrije, bude baš u Smederevu, s obzirom na ekskluzivnost prostora u kome će se graditi novi, unikatni akvapark. Smederevska tvrđava prepoznata je kao budući centar zabave i uživanja za turiste iz ovog dela Evrope.


Investicija u Smederevu podrazumeva izgradnju jedinstvenog tematskog vodenog sveta EKSKALIBUR AQUAWORLD na prostoru ove ravničarske srednjovekovne tvrđave koja se prostire na površini od 113.000 m2.. Za potrebe ovog kompleksa biće izgrađeno 5 celina unutar same Tvrđave (primarna lokacija):

1. Centralni vodeni avanturistički park Kamelot;
2. Zabavna vožnja The Curse of Jerina;
3. Vodeni muzej The Last Despot of Serbia;
4. Vodena arena The Danubian Dragon Lair;
5. Otvoreni parking ukupnog kapaciteta od 1200 vozila ispred same Tvrđave.

U opisu projekata još se navodi da će investitor snositi troškove izmeštanja atletske staze, koja se trenutno nalazi u Tvrđavi.

Sekundarna lokacija se nalazi u Industrijskoj zoni Smedereva gde će se izgraditi kompleks Semendria Resort koji se sastoji od:

1. Hotela sa SPA centrom;
2. 15 bazena, ukupne površine vode veće od 22000 m2 i vodene mase 3600 m3;
3. Konferencijskog centra od 1000 m2;
4. Otvorenog i podzemnog parkinga ukupnog kapaciteta za više od 800 automobila.

Maksimalni kapacitet vodenog sveta EXCALIBUR je 2500 osoba. Hotel Semendria Resort uključuje impresivnu glavnu zgradu, visoku 8 spratova, sa očaravajućim spoljnim dizajnom, i četvorospratnu apartmansku kuću sa podzemnom vezom do glavne zgrade. Hotel ima ukupno 277 soba i apartmana ukupnog kapaciteta 755. Kapacitet konferencijskog centra je više od 1000.

GJG je investicioni klaster kineskih kompanija koji ulaže u razvoj entertainment industrije u Evropi i Maloj Aziji. GJG okuplja preko 45 renomiranih kompanija različitih industrija u 10 različitih zemalja sveta i 18 hiljada zaposlenih.

Izgradnja ovog projekta se realizuje u vremenskom okviru od 7 godina. U prvoj fazi (godine 1 i 2) se očekuje kompletna izgradnja centralnog vodenog parka Kamelot i Hotela Semendria Resort. Godine 3,4,5 podrazumevaju gradnju preostalih kompleksa unutar same Tvrđave, dok u 6. i 7. godini se privode kraju svi planirani radovi u okviru čitavog projektnog plana.

Projekat iskorišćava najveći turistički potencijal grada Smedereva, srednjovekovnu Tvrđavu, adaptirajući ga u moderan tematski vodeni svet, jedinstven na prostoru Balkanskog poluostrva i jedan od najvećih u Evropi. Projekat predviđa otvaranje preko 1000 novih radnih mesta, a detaljna analiza predviđa rast celokupne lokalne privrede za 25% u prve 3 godine rada, a više od 35% u budućim etapama razvoja.

U narednom periodu očekuje se više detalja o zvaničnom početku radova.

Informacija koju ste upravo pročitali ne odgovara istini i stvarnosti. Tekst je nastao na osnovu izmišljenih pretpostavki, kao deo kampanje u projektu Turizam kao generator privrednog razvoja Smedereva, čiji je cilj vraćanje ove privredne grane na mapu prioriteta Smedereva, a koji sprovodi udruženje Pro.Tok21 iz Smedereva.


Foto: Pro.Tok21

6 comments
0

Slične vesti

6 comments

Smederevac 31.08.2021 - 13:24

Iako je prica izmisljena, Smederevo vec ima potencijal da napravi nesto u oblasti turizma ali… SNS atletska staza gde joj mesto nije, prilaz reci zagradjen vagonima, bez ijednog pristojnog kafica na keju, tvrdjava bez turisticke ponude, aqua park za koji niko ne zna, jedno jedino decije igraliste se renovira mesecima, fontana po uzoru na staru (samo losija), najbolje mesto za restoran koje je dato skoli na upravljanje radi kapacitetom od 5% ili uopste ne radi. Fasade u centru pred raspadom, sd jeseni nema…

Reply
Torch 31.08.2021 - 16:51

Ljudi u svetu čuvaju svoje znamenitosti, a mi pored onolikog neiskoriscenog prostora u predgradju pravimo akvaland u tvrđavi.🤦🏻‍♂️

Reply
Arsa 01.09.2021 - 21:31

Zalosno je koliko se radi na unistavanju svega srpskog. Ovako nesto napravitiu takvoj istoriskoj gradjevini je zlocin. Prodajemo se za saku dolara, treba se zapitati ko sve profitira u svemu ovome.

Reply
aksa 01.09.2021 - 22:42

fuj,znaci resili ste da unistite tvrdjavu.akvlend u tvrdjavi,spomeniku kulture,nesto najlepse sto ovaj grad ima.bruka i za vas iz redakcije koji podrzavate ovo.ovo je jos jedan atak na srpstvo.

Reply
Jelena 04.09.2021 - 19:43

Ako dobiju dozvolu od Uneska … Posto ce od zavoda za zasritu spomenika kulture dobiti

Reply
Slavisa 06.09.2021 - 10:21

Za pocetak, mozda da se napravi neki wc na zeleznickoj stanici umesto starog koji je srusen odavno, a ne da se putnici olakasavaju u obliznjem parku. A mozda je i to oblik turisticke ponude, atrakcije, sasvim prirodno!

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!