Home InfoKultura Nov PATOS-ov festival donosi glas mladih

Nov PATOS-ov festival donosi glas mladih

by redakcija1

Do pre nekoliko godina, smederevska leta su, između ostalog, okupljala razne pozorišne trupe i teatre na višednevnom “Patosofiranju” – pozorišnom festivalu koji je promovisao alternativne pristupe i stvaralaštvo mladih. Tih programa više nema, ali će prema najavama iz PATOS-a, ove godine, od 19. do 24. juna, biti održan prvi DRAMA ‘n’ PLAY, odnosno festival kreativne drame za decu i mlade

Kako najavljuju organizatori, festival je zamišljen kao platforma susretanja za pozorišta, omladinska pozorišta, dramske grupe, studije i sve one koji se bave dramskom pedagogijom kroz kreativni dramski proces. Događaj nije takmičarskog karaktera, jer i kreativna drama nije nadmetanje talenata već kolektivno delo mašte, inteligencije i empatije svih članova jednog kreativnog pozorišnog tima. Predstave su glas mladih izvođača, njihove lične priče i ideje koje su scenski oblikovali uz pomoć svojih dramskih pedagoga. One su jedinstvena prilika da smederevska publika uživo doživi eneriju, stavove i oseti moć zajedništva mladih.

Na repertoaru prvog izdanja će se naći tri godišnje produkcije dramskih radionica za decu i mlade pozorišta PATOS, gostujuća predstava u produkciji AKC Gnezdo iz Kruševca, kao i radionica za mlade učesnike programa dramskih pedagoga iz italijanskog pozorišta Teatro Koreja iz Leća. “Lutka”, pozorišta PATOS na program je prve večeri, 19. Juna, od 19 sati u dvorište Centra za kulturu Smederevo (Patoscena). Dva dana kasnije, u isto vreme ali na Velikoj sceni Centra, “Patosovci” izvode predstavu “Naše mesto”. “Krila” AKC Gnezdo ćemo gledati 22. juna takođe u CZKS, dok će  Ego¹¹ pozorišta PATOS, 24. juna biti izveden u Staroj zgradi „UKRAS“- a.

Svi programi su besplatni. Festival je podržan od strane Ministarstva za kulturu i informisanje, a deo gostujućeg programa se realizuje uz podršku Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije kao deo programa festivala Na sopstveni pogon.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!