Home ZanimljivostiPoznati Niksonova ljubavna pisma otkrivaju njegovu osetljivu stranu

Niksonova ljubavna pisma otkrivaju njegovu osetljivu stranu

redakcija

Dugo pre nego što je Ričard Nikson postao predsednik SAD i bio primoran da ode s vlasti

zbog afere Votergejt on je bio običan zaljubljen čovek, pokazuju ljubavna pisma upućena njegovoj budućoj supruzi. 

Osamnaest godina posle Niksonove smrti ova korespondencija daje uvid u

vrlo privatnu, do sada skrivenu, stranu bivšeg predsednika.

Šest ljubavnih pisama od više destina napisanih izmedju 37. predsednika SAD i njegove buduće supruge Pet Rajan (kasnije Nikson) biće izložena u petak u okviru izložbe u Predsedničkoj biblioteci i muzeju Ričard Nikson u mestu Jorba Linda u Kaliforniji.

Izložba obležava ono što bi bio 100. rodjendan Pet Nikson, koja je umrla 1993, i posvećena je zivotu i dostignućima bivše prve dame.

U pismima se otkriva iznenadjujuće meka i romantična strana Niksona više decenija pre nego što je bio primoran da podnese ostavku 1974. godine. On se u pismima koja datiraju od 1938. do pred njihovo venčanje u junu 1940. pokazuje kao uporan i vatren udvarač.

Nikson je upoznao Pet Rajan kada su oboje učestvovali na audiciji za postavku u jednom lokalnom pozorištu u gradu Vitijer u južnoj Kaliforniji. Zabavljali su se dve godine pre nego što je Nikson zaprosio u romantičnom okruženju na stenama iznad Pacifika, a verenički prsten poslao joj je u korpici punoj cveća.

Kustos Niksonovog muzeja Olivija Anastasijadis kaže da je u pismima bivši predsednik sasvim druga osoba od one koju svi poznaju iz snimaka Votergejta, da se tu vidi mladić pun ideala spreman da osvoji svet, koji je znao da sa Pet Rajan to može da ostvari.

Votergejt skandal izbio kada je ustanovljeno da je uhapšenih petoro provalnika u kancelarije Demokratske stranke u hotelu Votergejt u Vašingtonu 17. juna 1972. godine, povezano sa Niksonovim izbornim štabom i da su da su tražili kompromitujuće materijale o njegovim političkim suparnicima.

Nikson je demantovao da je unapred znao za planove o provali, ali 18-minutni prekid snimka sastanka u Beloj kući posle Votergejta izazvao je sumnju da se nešto prikriva.

Suočen mogućošću opoziva i podizanja optužnice protiv njega Nikson je podneo ostavku 9. avgusta 1974. i povukao se u rodnu Kaliforniju. Narednog meseca predsednik Džerald Ford ga je pomilovao.

Pet Nikson nikad nije sumnjala u svog supruga i bila je uz njega do smrti 1993. godine, dan posle njihove 53-ogodišnjice braka, rekao je Niksonov bivši pomoćnik Robert Bostok.

 

Izvor: Beta

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!