Home InfoSport Nepravedna raspodela budžetskih sredstava smederevskim sportskim klubovima

Nepravedna raspodela budžetskih sredstava smederevskim sportskim klubovima

by redakcija1

Komisija za izbor programa kojima se zadovoljavaju potrebe i interesi u oblasti sporta na teritoriji grada Smedereva, na sednici održanoj 27. januara 2021. godine, donela je odluku o izboru programa u oblasti sporta koji se finansiraju iz budžeta grada Smedereva u 2021. godini.

Naime, za ovu godinu klubovima je dodeljeno manje novca nego 2019. i 2020. godine a u međuvremenu su troškovi porasli, kako tvrde predstavnici klubova.
17 klubova, koji igraju Opštinsku ligu u fudbalu, poznatiju kao „beton“ ligu, odnosno koji su u najnižem stepenu takmičenja, 6 ekipa ima mlađe kategorije (omladince, kadete ili pionire) koji su u rangu iznad, a imaju veće rashode od klubova koji igraju samo u gradskoj ligi. (Spisak klubova u gradskoj ligi možete pogledati na linku :Градска Лига Морава – ГФС Смедерево (gfssmederevo.org), Градска Лига Шумадија – ГФС Смедерево (gfssmederevo.org).)

Umesto povećanja prihoda iz gradskog budžeta, klubovima su obećana sredstva značajno umanjena te su dobili po 270.000 dinara. U 2020. godini prosek pojedinačnih budžeta je bio 300-350 hiljada dinara, ali su u međuvremenu troškovi porasli.
Poskupljenjem suđenja, paušala za takmičenja, registracije igrača, lekarskih pregleda, troškova održavanja terena i prostorija, prevoza na utakmice, pojedini klubovi su stavili katanac na svoja vrata kao posledica toga što su klubovima, koji su imali najmanji budžet, dodatno smanjen i time neravnomerno raspoređen.

 

Kao dokaz neravnopravnosti, klubovi sa najmanjim budžetom su ove godine još slabije finansirani dok su istovremeno FK Smederevo i FK Mihajlovac nagrađeni iako su bili suspendovani u takmičarskom delu sezone.

Klubovi koji imaju obe selekcije u gradskoj ligi su odlučni i ujedinjeni u rešavanju ovog problema. Dopis u vezi ovog slučaja, koji su potpisali svi klubovi sem Cepelina i Petlića, je stigao na sto gradonačelnika Jovana Beča, koji bi trebalo ovu delegaciju primiti u svoj kabinet, kako nam je rečeno od predstavnika ovih klubova.

Ukoliko se ne odobre dodatna sredstva, čelnici klubova strahuju da će biti prinuđeni da ugase mlađe selekcije ili odustanu od takmičenja. Prošle godine je to bio slučaj u Dobrom Dolu, ove godine će Radinac najverovatnije odustati od takmičenja dok su škole fudbala bogato nagrađene za svoj trud.

U tim školama, kako kažu, sve plaćaju roditelji, od treninga i opreme do prevoz na takmičenja i suđenja, dok je njima za cilj razvijanje bazičnog sporta, gde trud i rad treba nagraditi.

Zašto su neki klubovi povlašćeni a zašto se neki gase, ostaje da se sazna.

 

Podaci preuzeti sa sajta Grada Smedereva

Slične vesti

5 comments

Smederevac 09.02.2021 - 17:38

Gradonacelnik je ceo zivot u sportu -fudbalu i sada vidimo da ni to ne zna i ne razume .A tek problematika Opstine Smederevo-nemoguca misija .

Reply
Žika Wien 10.02.2021 - 12:14

Jovan iz Beča, Jovan u Beč – da arbajtuje malo da nauči nešto. Ceo život ništa ozbiljno nije radio, pa kako nešto da zna?

Reply
Mile Minhen 11.02.2021 - 23:46

Jovan Beč nikad nije nešto znao. Taj ne zna dve da sastavi ali je dobar za ove Sd seljake. Primer zbog čega treba ukinuti slovo J.

Reply
Budzet grada je nekom majka a nekom maceha 12.02.2021 - 13:41

ZOK Smederevo 7 900 000
OK Smederevo Carina 2 000 000 !?!?!?!

Isti rang takmicenja!

Reply
mlan 14.02.2021 - 00:42

Budzet za sport su sastavljali osisani likovi iz Panceva!

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!