Home Info Opet stala železara

Opet stala železara

redakcija

Smederevska čeličana privremeno je zaustavila proizvodnju na drugoj visokoj peći u prošlu subotu zbog nedostatka sirovina, o čemu je „Politika” pisala, a nadležni u toj fabrici zvanično su se oglasili u četvrtak.

Dok fabrika u Smederevu čeka sudbinu koju će joj nameniti država, njeni radnici ovih dana odlaze na plaćena odsustva zbog obustave proizvodnje. Niko u fabrici, pa ni sindikati, nisu mogli zvanično da preciziraju koliko je zaposlenih ovih dana poslato kući. „Politici” je nezvanično saopšteno da mnogi radnici najpre koriste godišnje odmore, te da je svako rešenje o plaćenom odsustvu individualno i dužina odsustva zavisi od radnog mesta i potrebe angažovanja.

– U cilju prilagođavanja obima proizvodnje i dinamike rada fabrike novonastalim uslovima u regionu iz koga „Železara” nabavlja sirovine kao i obezbeđenju finansijskih sredstava iz kreditnih linija korišćenih tokom 2013. i početkom 2014, čije je obnavljanje u toku, a radi minimiziranja troškova, „Železara Smederevo” je ušla u proces kraće obustave proizvodnje, navodi se u saopštenju Skupštine tog privrednog društva.

Oni nisu precizirali koliko će trajati taj „kraći” tihi hod, ali su takođe saopštili da će u to vreme biti sprovedene planirane remontne aktivnosti u pogonima glavnog proizvodnog toka.

Izvršni direktor „železare” Bojan Bojković izjavio je juče Tanjugu da će proizvodnja biti zaustavljena najmanje tri nedelje jer postoje problemi u dopremanju sirovina iz Ukrajine, zbog situacije u toj zemlji. Režim tihog hoda i ponovnog pokretanja proizvodnje neće proći bez troškova, ali je, kazao je Bojković, Vlada Srbije pre tri nedelje uplatila „železari” novac kojim će zatvoriti celu finansijsku konstrukciju.

Sudeći prema ekspozeu novog premijera Aleksandra Vučića, Srbija mesečno za „Železaru Smederevo” izdvaja 8,5 miliona evra. Takođe se iz njegovog izlaganja moglo naslutiti da ovakav način preživljavanja čeličane više nije održiv, te da će rešenje morati da se pronađe veoma brzo. Valjda baš zato, Vlada Srbije formirala je u četvrtak tim za vođenje razgovora sa potencijalnim strateškim partnerima za „železaru”, na čijem će čelu biti ministar privrede Dušan Vujović.

Da podsetimo, za tri godine od kako je država za dolar preuzela „železaru” od američkog „Ju-Es stila”, kao mogući partneri javljali su se Rusi, Belorusi, Ukrajinci, Indijci, Britanci, Kinezi… Propalo je nekoliko tendera. Prvo je kao prekretnica najavljen mart, a ovih dana stigla je vest da rok teče još tri do četiri meseca. U međuvremenu, kao potencijalni partneri pojavili su se opet Amerikanci, tačnije kompanija koja je „Ju-Es stilu” direktna konkurencija na tržištu čelika. Ime kompanije drži se u tajnosti, a pregovori nisu izvesni. Ni sudbina memoranduma o saradnji koji je Skupština „železare” pre pet meseci potpisala sa britanskim Investicionim fondom Vestvud sa sedištem u Beču, nije poznata. To zapravo više niko i ne spominje, a fond je navodno bio zainteresovan da kupi 100 odsto fabrike. Britanci su snimali fabriku a niko nije saopštio šta su odlučili.

O. Milošević

Izvor: Politika

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!