Home Info Na groblju u Smederevu mesta za sahranjivanje ima još za tri meseca

Na groblju u Smederevu mesta za sahranjivanje ima još za tri meseca

by redakcija

Iako na Novom groblju u Smederevu mesta za sahranjivanje ima još samo za naredna tri meseca, izgradnja budućeg, centralnog groblja "Šekovac" – koje je u planovima duže od sedam godina – tek je započeta.

U međuvremenu, na Novom groblju, na poslednjoj slobodnoj parceli, ima još 40 slobodnih grobnih mesta, ali se kopaju samo jedinačna i to dublje, da bi eventualno mogla da se spuste po dva sanduka jedan na drugi.

Dakle, ako se uzme u obzir prosečan broj sahrana na mesečnom niovu, mesta za sahranjivanje će biti još najviše za tri meseca, a onda će jedino rešenje biti prokopavanje drvoreda i staza, s obzirom na to da mesta za proširenje nema. Novo groblje je, naime, okruženo kućama…

– Mesta za sahranjivanje ima, pa nema potrebe izazivati paniku – tvrdi direktorka JKP "Zelenilo i groblja" Slađana Jeremić, napominjući da se radi na centralnom groblju "Šekovac", ali nije znala da nam kaže dokle se stiglo i, iako bi preduzeće na čijem je čelu trebalo da bude nosilac posla, za ostale informacije upućuje na Gradsku upravu.

Ni u Direkciji za izgradnju grada nema informacija o tome kada će "Šekovac" biti u funkciji.

– Još pre više godina smo uradili Plan detaljne regulacije za Centralno groblje, uključujući i predračun radova – kaže direktor Direkcije Nenad Krčum, navodeći da je u budžetu za ovaj posao u 2016. opredeljeno oko 30 miliona dinara.

Nezvanično, na lokaciji budućeg groblja su tek započeti pripremni radovi na infrastrukturi. U toku su izmeštanje dalekovoda, te predradnje za izgradnju trafostanice i postavljanje cevi za vodovodnu mrežu, ali tenderske procedure nisu ni na vidiku, odnosno planirane su tek za jesen…

GROBNICE

Već poduže, na Novom groblju nije moguće kupiti grobnicu, pa zainteresovani ostavljaju brojeve telefona, da bi ih nadležni obavestili kada i to bude u ponudi. Inače, trenutno se grobna mesta prodaju isključivo kada neko premine…

GUŽVA
Novo groblje u Ulici kolarskoj je otvoreno 1972. i više puta je proširivano. Na njemu, po podacima sa sajta JKP "Zelenilo i groblja", ima 12.000 grobnih mesta, ali je sahranjeno čak 19.546 pokojnika. Samo lane je obavljeno 705 ukopa.

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!