Home InfoDruštvo MUP odustao od prijave protiv urednika portala SDCafe.rs

MUP odustao od prijave protiv urednika portala SDCafe.rs

by Redakcija

Nakon reakcije više novinarskih udruženja, UNS-a i NUNS-a, MUP Republike Srbije saopštio je da  odustaje od prekršajnog postupka protiv SDCaafe zbog izveštavanja sa blokade u Smederevu.

Saopštenje MUP-a objavljeno je u nedelju kasno uveče, i u njemu se navodi :

„Povodom prekršajne prijave protiv Željka Milojevića, novinara iz Smedereva, urednika smederevskog onlajn medija SDCafe.rs i člana UNS-a, Uprava saobraćajne policije će odustati od prekršajnog postupka.

Gospodin Milojević, u trenutku kada je sa drugim licima bio obuhvaćen prekršajnom prijavom zbog nezakonite blokade saobraćaja 4. decembra 2021. godine nije bio označen kao novinar. Kada su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova obavešteni o razlozima njegovog prisustva na nelegalnom skupu u svojstvu profesionalnog izveštača, doneli su odluku o odustajanju od daljeg gonjenja.“, navodi se u saopštenju MUP.

SDCafe.rs pozdravlja odluku MUP-a.

– Bilo je apsolutno nerazumno kažnjavati SDCafe.rs zbog izveštavanja sa protesta, te je ova odluka očekivana i logična. Prema Ustavu, zakonima Srbije i međunarodnim konvencijama, niko nema pravo novinare da sprečava u njihovom profesionalnom radu, a prijava protiv nas bila je grubo kršenje ovih prava, izjavio je posle povlačenja prijave glavni urednik SDCafe.rs Željko Milojević.

– Zahvaljujem se Udruženju novinara Srbije, Nezavisnom udurženju novinara Srbije, Sindikatu novinara Srbije i svim kolegama koji su osudili ovaj vid pritiska na SDCafe.rs, podržali našu Redakciju i ponudli svaku vrstu profesionalne i pravne pomoći, izjavio je Milojević.

Slične vesti

2 comments

Žika 13.12.2021 - 13:58

Sada i svi ostali koji su dobili prijave, treba da se žale na isti način i da u žalbi navedu da su na blokadi bili u svojstvu izveštača i fotoreporetera. Evo, ja sam npr. snimao za „Veliku Srbiju“, a moj drug Pera je pravio klipove i fotografije za svoju FB grupu i pokušavao da smuva neku srednjovečnu blokerku puta! Treba bre tužiti policiju za nezakonito snimanje i praćenje ljudi, ko im je dozvolio ili naredio da to rade?! Na osnovu kog zakona, bez legitimisanja, na osnovu nekih fotografija, oni kopaju po bazi podataka građana i izvlače brojeve LK i ostale podatke?? I kako dokazuju da je neko ometao saobraćaj, kada je raskrsnica bila puna ljudi, možda sam se ja samo probijao kroz masu i žurio na sastanak mesnog odbora SNS? Možda sam treb’o da stavim žutu traku ba ruku, na kojoj bi pisalo PRESS pa da me panduri ne okarakterišu kao balvan na putu? Svaka čast SD Caffe što ste uštedeli 5000 i svaka čast vaskolikim udruženjima novinara što su vas podržali. Ja neću da im platim, niti ću da se žalim, kako preporučuju „timovi pravnika“. Čekam poziv od suda, ako ga ikad bude bilo, da im se na.ebem svega i da vidim tog kadiju koji će da me kazni što sam hitao na sastanak mesnog odbora SNS, a u tome me sprečavali strani plaćenici – panduri. SD Cafe ću pozvati da izveštava sa suđenja.

Reply
Darko 15.12.2021 - 15:15

Zaista je izveštaj sa tog skupa u vidu pet prostoproširenih rečenica ličnog doživljaja urednika vrhunac novinarskog izveštavanja. Zavredeo je da se obustavi prekršajni postupak protiv njega.

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!