Home Info Most na Dunavu šansa za razvoj privrede i turizma

Most na Dunavu šansa za razvoj privrede i turizma

redakcija

POŽAREVAC – Industrija, trgovina, turizam, poljoprivreda, zapošljavanje, mala privreda samo su neke od oblasti koje će imati koristi od izgradnje mosta na Dunavu u Braničevskom okrugu koji će povezati Srbiju i Rumuniju, slažu se privrednici i čelnici opština iz ovog kraja, ali i susedne zemlje. Izgradnja mosta dogovorena je u okviru prekogranične saradnje, a trebalo bi da košta oko 100 miliona evra prema prvim proračunima.

oran Petrović, načelnik Braničevskog upravnog okruga, kaže da je ideja o gradnji mosta u ovom okrugu dobra jer na Dunavu ne postoji nijedan prelaz od Smedereva do Kladova.
– Kako je rumunska delegacija na skupu u Velikom Gradištu usmeno izložila tu ideju, zatražio sam da nam u pisanoj formi na engleskom jeziku dostave zvanično pismo o namerama da bismo mogli da o tome konsultujemo sve strukture društva. Ideja je dobra i korisna i zaslužuje pažnju svih – rekao je Petrović.

 U Regionalnoj privrednoj komori u Požarevcu, koja pokriva područja Braničevskog i Podunavskog okruga, ističu da su i do sada imali dobru saradnju s komorama za industiju, trgovinu i poljoprivredu županija Karaš-Severin i Timiš u Temišvaru i da bi sa izgradnjom mosta saradnja mogla biti još bolja. Milica Mitković, predsednica Regionalne privredne komore, kaže da se do sada saranja ogledala u zajedničkoj realizaciji projekata koje finansira EU.

– Ta saradnja odnosi se na podizanje nivoa konkurentnosti malih i srednjih preduzeća sa naše i rumunske strane. Sada je u toku implementacija dva projekta gde će kroz razne vrste obuka posvećenih preduzetnicima i rukovodiocima malih i srednjih preduzeća učestvovati veliki broj preduzeća u cilju podizanja nivoa konkurentnosti da bi kasnije mogli lakše da se implementiraju u evropske tokove.

 

Druga vrsta saradnje je povezivanje privrednika putem raznih bilateralnih razgovora, poseta sajmovima u Srbiji i Rumuniji i na taj način u poslednjih sedam do osam godina povezano je dosta privrednika sa obe strane, a to je cilj EU – navodi Mitkovićeva.

Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište, smatra da bi izgradnja mosta na Dunavu doprinela bržem razvoju Braničevskog kraja i cele Srbije.

– Cveće iz ovog kraja i razni povrtarski proizvodi veoma su traženi u Rumuniji, ali šta to vredi kada sada treba da se transportuju skelom preko Dunava do Vojvodine, a odatle suvozemnim putem do Rumunije i to ih poskupljuje. Između Braničevskog okruga i županije Karaš-Severin postoji dobra saradnja i u oblasti turizma i njihovih ljudi je sve više kod nas, na Srebrnom jezeru. U Moldavi uskoro otvaraju rudnik bakra i obavestili su me da će biti posla za 2.000 radnika, a kako njih nema dovoljno u ovom kraju Rumunije, to je šansa za naše ljude. Zbog toga mislim da će most preporoditi Braničevski kraj i povezati ga sa tržištem u Rumuniji – kaže Milić.
U opštini Golubac misle da će izgradnja mosta doprineti bržem razvoju privrede, infrastrukture i turizma. Predsednik opštine Golubac Zoran Pajkić priča da se to naslanja i na projekat rekonstrukcije Golubačke tvrđave.

– Taj most doprineće poboljšanju infrastrukture i bržem protoku robe i putnika sa obe strane Dunava. On bi na pravi način oživeo našu tvrđavu, ali i zaleđe čitavog Braničevskog okruga. Još nismo razgovarali o lokaciji ali kod Golubačke tvrđave Dunav je najuži i mislim da bi most tu trebalo graditi – kaže predsednik Pajkić.
U Turističkoj organizaciji Požarevca misle da je gradnja mosta dobra ideja jer je Braničevski kraj vezan za Rumuniju. Time bi se povećao broj turista i to bi skratilo muke putnika kojima je jedina veza sada skela u Ramu.

Izvor: Blic

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!