Home InfoDruštvo Ministarstvu za zaštitnu životne sredine trebalo skoro godinu dana da ukloni šest tona opasnig otpada kraj Velike Morave u Lugavčini

Ministarstvu za zaštitnu životne sredine trebalo skoro godinu dana da ukloni šest tona opasnig otpada kraj Velike Morave u Lugavčini

redakcija

Ministarstvu za zaštitu životne sredine bilo je potrebno čak jedanaest meseci da ukloni šest tona opasnog otpada iz šume kraj obale Velike Morave u Lugavčini.

Nema, naravno, objašnjenja zbog čega je toliko vremena bilo potrebno da se odnese 34 bureta u kojima se nalazio, kako je utvrđeno ekspertizom, organski otpad koji sadrže opasne supstance, fizičkih svojstava- tečnih, viskoznih i paste.
Oni koji su najodgovorniji za zaštitu životne sredine, nisu marili što je postojala opasnost da usled kiše, snega ili poplave, otpad završi u zemlji ili reci i dođe do ekološke katastrofe.


Otpad je pronađen slučajno 27.septembra 2019. u šumi na samo stotinak metara od Velike Morave. Ubrzo je nađen i krivac za nezakonito bacanje otpada, i protiv njega još nije okončan postupak pred Osnovnim tužilaštvom u Smederevu.
Neverovatno zvuči podatak da je, zbog bezbednosti građana, buriće sa otpadom danonoćno čuvala policija. U dnevnoj smeni od dvanaest časova po jedan, a tokom čitave noći po dva policajca.

Umesto da se na smederevskim ulicama bore protiv raznih oblika kriminala, nadlegaju osnovne škole ili otkrivaju dilere droge, po tri pripadnika policije su tačno 330 dana bdeli nad burićima. Za to su poreski obveznici morali da im plate skoro 1000 dnevnica. Sve zato što nadležni nisu mogli da se smiluju da obave posao za koji ih građani plaćaju.

I, naravno, opet niko nije kriv.
Kada su, pod pritiskom javnosti, morali da izvrše svoju obavezu i uklone otpad, dali su šturo saopštenje, ali ne i obrazloženje za svoj nemar.

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!