Home InfoPolitika Ministarstvo energetike nije obavešteno o izgradnji rafinerije nafte u Smederevu

Ministarstvo energetike nije obavešteno o izgradnji rafinerije nafte u Smederevu

redakcija1

Usled planirane realizacije projekta rafinerije nafte, u Smederevu je uzburkana javnost. Građani i mnoga udruženja grada Smedereva izrazili su zabrinutost zbog zagađenja životne sredine i zahtevaju detaljne podatke o realizaciji ovog plana.

Kako Novosti prenose, građani Smedereva nisu jedini u manjku informacija već je i Ministarstvo za energetiku neobavešteno o ovom projektu u našem gradu. Objašnjavaju i kako je stručnjacima nejasno kako bi se rafinerija snabdevala sirovom naftom i gde bi plasirala proizvedene derivate. Podsećaju da je takav jedan plan gradnje rafinerije nafte u Smederevu postojao 2009. godine, koji je propao.

U Ministarstvu energetike,kojem rukovodi Zorana Mihajlović i kao ministar razvoja i zaštite životne sredine, kako prenose Novosti, nisu učestvovali u razgovorima u vezi izgradnje rafinerije, da nisu dobili inicijativu od kineskih kompanija ili Nacionalnog saveta, te da nisu upoznati sa detaljima ovog projekta.

Kako u Ministarstvu objašnjavaju, energetskom sektoru Srbije su potrebne investicije i da nije samo pitanje izgradnje nekog energetskog objekta već i dovod sirovina i plasman proizvoda. Imajući i u vidu da rafinerije u Evropi smanjuju proizvodnju ili zatvaraju svoja postrojenja.

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije ističe za Novosti da je ključna stvar svake rafinerije snabdevanje naftovodom, kako je Dunavom i baržama to moguće ali smatra i da je neracionalno kao i da je to krupna i ozbiljna investicija napraviti naftovod od Pančeva do Smedereva.

Ističe i da je, zbog smanjene potražnje, neretko zatvaranje rafinerijskih kapaciteta u našem regionu i u Evropi. Gledajući na kapacitete i potencijalna tržišta, imamo mali broj savremenih rafinerija kojima je teško biti konkurent i koje pokrivaju potražnju koja je aktuelna, i da bi takva jedna investicija, gradnje rafinerije u Smederevu, bila neracionalna, govori Mićović za Novosti.

Kao predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, Tomislav Nikolić je u oktobru 2018. godine najavljivao da postoji zainteresovanost investitora za projekat izgradnje rafinerije nafte u Smederevu. U tadašnjem razgovoru su u pitanju bili predstavnici kompanije Ors Oil Gaz, konzorcijumi firmi Ihlas Holding A.S. iz Turske, Absalut Ecology i Epotos iz Rusije. Za isti projekat 2009. godine razgovaralo se sa predstavnicima američko-holandskim konzorcijumom „Komiko oversajz“, ćerkom firme „Komiko ojl“ u Srbiji. Ugovor sa tom kompanijom je raskinut posle četiri godine jer u predviđenom roku nisu platili zakupninu za zemljište.

Kako je iz Nikolićevog kabineta saopšteno, planirano je da rafinerija bude izgrađena na mestu na kome je i ranije bila predviđena, prenose Novosti.

Izvor:Novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!