Home Info Ministarka Mihajlović u iznenadnoj kontroli brodova

Ministarka Mihajlović u iznenadnoj kontroli brodova

by redakcija

Potpredsednica vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrkture Zorana Mihajlović najavila je danas opremanje lučkih kapetanija u Srbiji i pojačanu kontrolu brodova, s obzirom na to da se skoro 40 odsto robe koja plovnim putem uđe u Srbiju istovara na nelegalni pretovarnim mestima.

Mihajlović je, nakon nenajavljene kontrole rada Lučke kapetanije Smederevo i pregleda rumunskog broda Merkur 301, kazala Tanjugu da sve lučke kapetanije u zemlji imaju na raspolaganju svega jedan inspekcijski čamac, kao i da je vodni saobraćaj najmanje uređen vid saobraćaja u Srbiji.

– Opremićemo kapetanije i kroz rebalans budžeta smo to i predvideli kao priortet… Svaka kapetanija će morati da ima najmanje jedan čamac da bi mogli da presreću i kontrolišu brodove – naglasila je potpredsednica vlade.

Ona je najavila da će to ministarstvo u saradnji sa MUP-om i Upravom carine organizovati zajedničke akcije radi suzbijanja sive ekonomije kao i hvatanja lopova odnosno pirata na srpskim rekama.

– Prihod od unutrašnjeg plovnog saobraćaja u Srbiji je oko 30 milina evra godišnje, a preveze se između šest i osam miliona tona robe, ali imamo problem što se to nedovoljno kontroliše – kazala je Mihajlović ističući da bi ti prihodi mogli da budu daleko veći.

Mihajlović je tokom obilaska plovnog toka Dunava od Beograda do Smedereva, inspekcijskim čamcem ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrkture, konstatovala da ima puno neregistrovanih plovnih objekata i poručila da to više neće moći tako, kao i da će se strožnije kontrolisati naplaćivanje naknadi u vodnom saobraćaju.

Koliko su lučke kapetanije slabo opremljene govori u prilog činjenica da je prvi put posle četiri godine kupljeno gorivo za inspekcijski čamac kapetanija, kao i da je najmlađi njihov računar star 15 godina.

Izvor: Tanjug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!