Home Info „Tvrđava teatar” pod skutom Pajtića

„Tvrđava teatar” pod skutom Pajtića

by redakcija

– Ove godine festival ’Tvrđava teatar’ izbeglica je iz Smedereva. Zatražili smo i dobili neku vrstu azila u vili „Stanković”, u Čortanovcima, gde je upravo završen „Šekspir festival”. Odgovorni pred pozorištima koja su nam izašla u susret, pred kolegama, kulturnom javnošću i publikom, festival ćemo pod nazivom „Novi tvrđava teatar – vila ’Stanković’” održati od 5. do 9. jula. O konačnoj lokaciji razgovaraćemo po završetku ovogodišnjeg izvođenja – kaže za naš list Vida Ognjenović, predsednica Saveta festivala „Novi tvrđava teatar”.

Na pitanje ko finansijski pomaže festival u vili „Stanković”, naša sagovornica ističe da ga najpre podržava Vlada Vojvodine, zatim pozorište Madlenijanum, a među sponzorima su i skoro svi saradnici, kao i pozorišta koja učestvuju, solidarno radeći za mnogo manje honorare nego obično. – Zahvalni smo im što su nam time pružili dragocenu kolegijalnu podršku u ovoj situaciji – napominje Vida Ognjenović.

Ona podseća i na to da su organizatori festivala „Tvrđava teatar” pre tri nedelje, iznenada i iz „treće ruke”, saznali da je „prekim sudom” odlučeno da se umesto 6. festivala „Tvrđava teatar” na brzinu osnuje drugi. Novi festival u Smederevu zvaće se „Teatar u tvrđavi”, i biće održan od 6. do 11. jula, u Malom gradu u Smederevskoj tvrđavi, u organizaciji Centra za kulturu Smederevo.

– Možete da zamislite kako smo se osećali. Repertoar smo već bili pripremili, radili smo na njemu od jesenas, tražeći od opštine Smederevo i Ministarstva kulture da izmire obećana dugovanja i da odrede pare za ovu godinu. Smanjili smo broj predstava zbog poplava i tražili mogućnost da one koje uvrstimo u repertoar budu izvedene i na drugim mestima, da bismo delili troškove. Pozorišta su maksimalno smanjila cene gostovanja i na taj način su naše kolege želele da pomognu opstanak festivala. I, eto, taman kad smo završavali dogovore, izveden je ovaj pogromaški pohod. Obrazloženje je kao što znate, da imamo dug, ali nije objašnjeno da ga imamo upravo zato što grad Smederevo i Ministarstvo kulture nisu izvršili obećanja – objašnjava Vida Ognjenović, dodajući da je i novac koji je sad po hitnom postupku dat novom festivalu bio prvobitno izglasan za „Tvrđava teatar”.

U vili „Stanković”, kako saznajemo, biće izvedene predstave koje su već bile selektovane za izvođenje u Smederevu. Dolazi Narodno pozorište iz Užica sa predstavom „Spletka i ljubav”, po tekstu Fridriha Šilera, u adaptaciji Nebojše Romčevića, u režiji Nemanje Rankovića. Zatim, biće tu Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) sa predstavom „Mirni dani u Miksing Partu”, po tekstu Erlenda Lua, u režiji Borisa Liješevića, pa rumunsko pozorište „Maska” iz Bukurešta, sa predstavom „Park”, po tekstu i u režiji Mihaija Malaimarea. I na kraju, posetioci će u Čortanovcima gledati i Narodno pozorište iz Subotice, sa predstavom „Koštana” Bore Stankovića, u režiji Andraša Urbana.

„Novi tvrđava teatar” dodeljuje četiri nagrade: za najbolju predstavu, režiju, i mušku i žensku ulogu. O nagradama će odlučivati tročlani žiri: Aleksandar Milosavljević, teatrolog (predsednik), glumica Aleksandra Pleskonjić i kritičarka Nataša Gvozdenović.

Osnivač festivala je Udruženje građana „Novi tvrđava teatar – vila ’Stanković’”, a logističku podršku pruža mu Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada.

 

Obećane pare nisu stigle

Pitanje koje se nameće posle selidbe „Tvrđava teatra”tiče se i tvrdnje Radoslava Pavlovića da „Tvrđava teatar” duguje 7 miliona dinara. Vida Ognjenović na to odgovara:

– Pavlović to govori kao da smo mi to krili. Naprotiv, na to smo stalno podsećali Jasnu Avramović, gradonačelnicu Smedereva, kao i Ministarstvo kulture. A sad oni to iznose kao krunsko obrazloženje za ukidanje festivala. Pa eto, što se duga tiče, to je zapravo onaj novac koji smo očekivali po obećanjima gradonačelnice i ministra Tasovca, koji nikad nije uplaćen. Za prošlogodišnji festival od Smedereva dobili smo jedva oko četvrtinu obećane sume, ali to je bio deo novca koji je trebalo da dobijemo za prethodni festival. I to je, uz nešto pomoći sponzora, bilo sve što nam je stiglo na račun. Sad mi izgleda da je sve to sa uskraćivanjem obećanih uplata strateški rađeno da dođe do blokade našeg računa i da se festival precrta. Pa koji to festival može da se održi bez pomoći nadležnih institucija? To je jedno, a drugo, ispada da je lakše osnovati preko noći novi festival, nego platiti dogovoreni novac za postojeći, ma kako bio uspešan!

Naša sagovornica smatra da je ukidanje Međunarodnog festivala „Tvrđava teatar” u Smederevu pre svega političko pitanje. Ukazuje i na to da organizatorima ove manifestacije niko nije direktno saopštio tu odluku. Podseća da je gradonačelnica Jasna Avramović naglašavala da se ne slaže s koncepcijom starog festivala, jer su dovođene, skupe i inostrane predstave. „Tvrđava teatru” zamereno je i to što ga je osnovala grupa građana. Pristanak organizatora da festival „Tvrđava teatar” postane ustanova grada Smedereva nije zatim uzet u obzir.

M. Vulićević

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!