Home Info Ministar za rad i Kineski ambasador u Železari

Ministar za rad i Kineski ambasador u Železari

by redakcija

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, prvi put od kada je na toj funkciji, posetio je danas železaru „HBIZ grupu Srbija“ u Smederevu, gde je razgovarao sa rukovodstvom i preneo da čelnici kompanije nameravaju da nastave sa investicijama.

Rukovodstvo kompanije „HBIZ Srbija“ upoznalo je sa planovima i uspesima kompanije ministra koji je sa kineskim ambasadorom obišao pogon, u kojem mu je objašnjena procedura rada i prikazane mašine koje prerađuju čelik.

"Izrazili su uverenje da će iz godine u godinu poslovanje biti sve bolje. Ove godine očekuju prihod u visini od 800 miliona dolara, kao i investicije u visini od 150 miliona dolara, što je u odnosu na prošlu, kada su investicije iznosile 120 miliona dolara, povećanje“, konstatovao je Đorđević.

Ukazao je da je kompanije ove godine zaposlila 300 novih radnika, kreirala 150 novih radnih mesta, i daljih 150 otvorenih odlaskom zaposlenih u penziju popunila novom, mladom radnom snagom.

„Oni žele dalje da investiraju ovde i očekuju bolje rezultate. Kazu da je ovde čelik najbolji u regionu, kao i da očekuju da posle servisa i aljih investicija bude još bolji kvalitet čelika“, naglasio je ministar.

Rekao je da je razgovaran i o onome što muči kompaniju te da je dogovoreno da se rešenja nađu sa Ministarstvom zdravlja i prosvete, da se kroz dualno obrazovanje edukuju mladi kako bi mogli da zasnivaju radni odnos u HBIZ-u.

Dodao je da će iduće godine u nacionalnoj službi za zapošljavanje biti pokrenuto i prekvalifikovanje ljudi.

„Najveći problem HBIZ-a jeste veliki broj bolovanja, pa gledako kako da to rešimo, kao i nedostatak radne snage. Takođe postoji i jedan broj ljudi, koji po njihovom mišljenju mogu da odu u penziju, jer nisu radno sposobni. Rekli so im da ih mogu poslati na vanredne preglede, kako to predviđa zakon, te da treba da koriste ono što pruža naše zakonodavstvo“, objasnio je Đorđević.

Negirao je da se planira izmena i dopuna zakona o radu zbog HBIZ-a, dodajući da se radi o kontinuiranom procesu, i da se zakon menja zbog Srbije, a ne neke kompanije.

Ambasador Kine Li Mančang se zahvalio Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću što daju veliki doprinos zajedničkoj upešnoj saradnji.

Kao kineski ambasador daće, kako je rekao, sve od sebe da se unapredi suštinska saradnja dve zemlje.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović rekla je da su Smederevci zadovoljni, 5.200 ljudi ima sigurnost, prima redovno platu, a Kinezi kao poslodavci se vrlo brinu o radnicima.

„Hbiz je srce Smedereva i zahvaljujući njima Sederevo živi. Budžet grada se svake godine puni sve više i više“; kazala je ona.

Ministar Đorđević, sa kineskim ambasadorom i predstavnicima kompanije „HBIZ Srbija“ obišli su pogon, u kojem mu je objašnjena procedura rada i prikazane mašine koje prerađuju čelik.

Izvor: dnevnik

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!