Home InfoDruštvo Mesec čistog vazduha – građani na delu ka čistijem vazduhu u Smederevu

Mesec čistog vazduha – građani na delu ka čistijem vazduhu u Smederevu

by redakcija

U Smederevu se od 15. avgusta do 15. septembra sprovode različite akcije sa temom čistog i zagađenog vazduha u Smederevu, nazvane jedinstvenim imenom – Mesec čistog vazduha. Mnogobrojne aktivnosti koje sprovodi udruženje Pro.Tok21 kroz svoju inicijativu Crveni bedževi, a uz pomoć svojih članova i volontera, i u saradnji sa drugim organizacijama i neformalnim grupama, odvijaju se na ulicama grada, uz poštovanje mera zaštite i preporuka vezanih za zaštitu od virusa kovid19.

Najupečatljiviji informativno-edukativni štand, popularno nazvan Kocka čistog vazduha, nalazi se na centralnom gradskom trgu, ispred ulaza u bivšu galeriju. Ova ulična instalacija služi da građani mogu ući, udahnuti čist vazduh i pogledati „kroz  prozor“ Kocke, na ekranu, kako bi taj deo grada (ka zgradi Okružnog suda) izgledao u vreme grejne sezone kad bi se golim okom mogle videti pm čestice, zagađivači broj jedan u Smederevu. Ova informativna kamapanja ima za cilj da Smederevci osveste obim zagađenosti vazduha i prihvate odgovornost za svoje i zdravlje svoje porodice.

Svi građani takođe mogu potpisati Deklaraciju za čist vazduh, dokument u kom se izjašnjavaju da podržavaju akcije ka rešenju, i da žele da o zagađenom vazduhu budu redovno informisani, kako bi se zaštitili u najzagađenijim danima. Na štandu kod kocke stotine građana potpisuje Deklaraciju, a istu mogućnost vikendom imaju i Smederevci u drugim delovima grada, kao i u selima.

Osim informativno-edukativnih štandova, skretanju pažnje na problem nezdravog vazduha, kao  i potpisivanju Deklaracija, pridružili su se i mnogobrojni muzički umetnici našeg grada, koji kroz neupadljive ulične svirke (u pratnji volontera koji prikupljaju potpise) daju svoj doprinos ovoj celoj akciji. Tokom prve dve nedelje Meseca za čist vazduh na ulicama Smedereva bilo je šest ovakvih nastupa u kojima su prolaznici uživali, a umesto napojnice – potpisivali Deklaraciju!

Svoj doprinos ovoj priči daje veliki broj mladih volontera, a neki od njih sprovode i posebne aktivnosti video-dnevnika Eko-reporter sa građanima, u kome oni mogu postaviti pitanje vezan za problem zagađenja.

Sve aktivnosti ovog poduhvata koji uključuje lokalnu zajednicu Smedereva u rešenje problema trajaće do sredine septembra. Nakon prikupljenih Deklaracija, udruženje Pro.Tok21 krenuće u institucionalno sprovođenje zahteva građana kod nadležnih institucija, čime se ostvaruje ustavno pravo građana da deluju pitem peticije.

Tako se u dolazećoj grejnoj sezoni očekuje bar jedan sledeći korak na putu do potpuno čistog vazduha u Smederevu – a to je javno informisanje građana o stepenu zagađenosti vazduha putem Semafora zagađenja. Time bi se osiguralo ublažavanje najvažnijeg efekta zagađenja vazduha u Smederevu, a to je: uticaj na zdravlje ljudi, broj obolelih i umrlih, koji, prema zvaničnom izveštaju Svetske zdravstvene organizacije i instituta Batut – u Smederevu nije mali.

Slične vesti

1 comment

Plavi + 03.09.2020 - 10:23

POZDRAVLJAM AKCIJU, ALI SMATARAM DA TO NIJE DOVOLJNO ! MISLIM DA AKCIJA TREBA DA SE PROŠIRI I NA: * DA SE PREĐE NA ALTERATIVNE IZVORE ENERGIJE (TOPLOTE) : SOLARNA ENERGIJA, VETRO PARKOVI, BIO MASA , * UVOĐENJE GREJANJA GRADA OTPADNOM TOPLOTOM IZ ŽELEZARE (PROJEKAT POSTOJI) ,* DA SE U SADAŠNJOJ SITACIJI DO PODSTABICA DOVEDE GAS,-* I NAJVAŽNIJE DA SE VOLONTERI „BACE“ NA POŠUMLJAVANJE I OZELENJAVANJE SMEDEREVA I OKOLINE .* SMEDEREVO IMA SAMO 3 % POŠUMLJENOSTI !! TO JE NAJMANJE U SRBIJI !!

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!