Home Info Lutador – Mata Leao klub brazilske džiudžice u Smederevu

Lutador – Mata Leao klub brazilske džiudžice u Smederevu

by redakcija

Ekipa SDCafe-a bila je u gostima kod prijatelja iz kluba Lutador – Mata Leao u Smederevu. Ovaj klub neguje veštinu Brazilske Džiudžice (jiu-jitsu brasileiro) a članovi kluba vredno treniraju i postižu zapažene rezultate.

Prisustvovali smo jednom treningu i razgovarali sa momcima iz ovog kluba.

Mata Leao je ispostava kluba Lutador koji je jedan od najvećih klubova brazilske džiudžice u Srbiji. Klub je nastao 2009. godine i tada se zvao Sveti Georgije. 


Brazilska Džiudžica predstavanja, simbiozu rvanja i džudoa. Pripada hvatačkoj disciplini a zasniva se na stvaranju povoljne pozicije za završnicu. Završnica se ostvaruje „polugom“ ili „gušenjem“. Borba počinje u stajaćem stavu a završava se u parteru. Ukoliko se završnica ne ostvari takmičar pobeđuje na bodove. Takmičari se rangiraju po pojasevima: beli, plavi, ljubičasti, braon i crni. Brazilske džiudžice doživela je ekspanziju popularizacijom MMA jer predstavlja jedan od najbitnijih segmenata u MMA borbi. 

Lutador – Mata Leao Smederevo ima takmičarsku ekipu i redovni su na svim bitnijim takmičenjima u zemlji, gde ostavaruju zapažene rezultate. Pored takmičarskog tima tu su i momci koji su početnici. Postoje mešoviti treninzi koji su prilagođeni i za početnike i za takmičare. Nedeljom se održavaju otvoreni treninzi gde zainteresovani mogu da pogledaju, da se informišu ili probaju da učestvuju u treningu. Klub ima  dvadesetak stalnih članova, a treninzi se održavaju četiri puta nedeljno. 


Klub se finansira od članarina. 


Darko Gajić, glavni trener kluba, trenira brazilsku džiudžicu više od 7 godina a osvajao je mnoga priznanja. Takmičio se i u inostranstvu od kojih su mu, kako sam kaže, možda i najdraže dve medalje (srebro i bronza) iz Vankuvera u Kanadi.


 
„Moj matični trener se nalazi u Beogradu, i moje pripreme za takmičenja se obavljaju u Beogradu kod trenera Matije Valjarevića“. 
„Ovaj sport predstavlja isključivu demonstraciju tehnike, i sport je ustvari prikaz kako manji i fizički slabiji čovek može da pobedi fizički većeg i snažnijeg čoveka“- objašnjava Darko za SDCafe.


„Ovaj sport, iako ne tako popularan kod nas, veoma je zanimljiv i dinamičan. Ostvaruje se odlična kondicija i fizička priprema, jača se volja i karakter, a nikako nema mesta sujeti. Razvija se sportski duh i izrazito se poštuje protivnik. Trudimo se da članovi našeg kluba pre svega budu dobri ljudi i iskreni borci, kao i da svo svoje znanje pokažu samo u sali za treninge.“- dodao je Darko. 

Takođe su nam napomenuli da imaju sjajne odnose sa prijateljima iz drugih klubova. 

Pa ukoliko vam ovo deluje kao zanimljiv sport možete probati.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!