Home Info Lukiću banja, gradu računi!

Lukiću banja, gradu računi!

redakcija

Direktorka Turističke organizacije Smederevo ovih dana pod velikim je pritiskom da sa privatnim preduzećem “Jugovo banja”, iza kojeg, nezvanično, stoji Milan Lukić, inače član Gradskog veća, potpiše ugovor o saradnji vredan 400.000 dinara, saznaju Smederevske iz dobro obaveštenih izvora. Osim ove sume, koja bi trebalo da bude izdvojena iz budžeta za uređenje privatnog poseda, lokalna samouprava bi na sebe trebalo da preuzme i obavezu plaćanja svih ostalih računa. 

-Reč je o sredstvima koja su planirana na godišnjem nivou, i to nije velika suma. Mnogo važnija je činjenica to što bi, prema predlogu ugovora, grad na sebe preuzeo obavezu izmirivanja svih dospelih obaveza, dakle računa, za struju, vodu, đubre… Za sve ono što plaćaju svi građani, vlasnici privatnih ili ugostiteljskih objekata, ali im grad te troškove ne dotira – tvrdi naš izvor.

“Jugovo banja” je preduzeće osnovano krajem februara ove godine, sa osnivačkim kapitalom od samo 100 dinara. Sporazum o namerama predstavnici grada sa ovim preduzećem potpisali su dva dana pred održavanje vanrednih parlamentarnih izbora 16. marta, kada je najavljeno i sklapanje ugovora o saradnji. Kao glavni motiv istaknuta je namera da se poznato izletište vrati Smederevcima. Nejsano je, međutim, o čijem će se prostoru i po kom osnovu grad starati, pošto novoosnovano preduzeće i nije vlasnik tog zemljišta.

-Kupovina tog zemljišta od početka je bila sporna, a kao prvi vlasnik nakon privatizacije pojavljuje se firma “Zodufin” za koju je sam Lukić svojevremeno tvrdio da stoji iza nje. Tokom godina, ona se polako izgubila iz vlasništva, a kao poslednja koja gazduje nad ovim zemljištem pojavljuje se firma “Lumeks”, osnovana 2010. godine, čiji je direktor i vlasnik Marko Lukić, sin Milana Lukića. Ne znam da li se u međuvremenu nešto promenilo. A “Jugovo banja” registrovana je za delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata – objašnjava naš sagovornik.

ŠTA JAVNOST ZNA!
Javnosti Srbije Milan Lukić postao je poznat nakon objavljivanja izveštaja pokojne Verice Barać o aferi “Keramika Kanjiža” koju je Agencija za borbu protiv korupcije označila kao najeksplicitnije primer pljačkaške privatizacije, a čiju istragu je tražila i Evropska Unija. Njegovo ime vezuje se i za sporni kredit dobijen od Privredne banke Beograd, jedne od banaka koje su zbog malverzacija u koje su umešani političari i tajkuni otišla u stečaj.

Još prilikom potpisivanja sporazuma o namerama, sam Milan Lukić izjavio da je “zbog ovoga ušao u vlast” i tako potvrdio očiglednu nameru da politiku vešto pretvori u biznis, što je činio i mnogo puta ranije. 

tekst: Jelena Vasiljević
foto: facebook

Izvor: Smederevske novine

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!