Home InfoDruštvo Kutija Moje Smederevo

Kutija Moje Smederevo

by redakcija

Kad dođeš u bilo koji grad a taj grad bude slučajno Smederevo, onda, kao putnik namernik, potraži kakav beleg, znamenje ili trag o nekada prestonoj varoši srednjovekovne Srbije. I, dabome, vodi računa da se kloniš živih spomenika, kako te ne bi uverili da si se latio ćorava posla. Možda bi, uistinu, i bilo tako da nije kutije „Moje Smederevo“. Dakle, nije reč o „ćoravoj kutiji“, već o prezentu koji je, praktično, brižljivo odnegovana priča o gradu Smederevu sa svim njegovim simbolima. Eto, konačno, da i Smederevci mogu pred kuma, prijatelja, poslovnog partnera, starog znanca, pa i stranca, a da se ne postide. Malo je gradova u Srbiji koji mogu da upakuju svoje vekove, urbane tragove i trajanje u ovakvu kutiju. Zato, pogledajte.

      Ovu luksuznu „legitimaciju“ grada Smedereva čine publikacija „Smederevo“, Ktitorski natpis na Despotovoj kuli, replika novca despota Đurađa Brankovića i mesto za buteljku vina.

* Publikacija „Smederevo“
      Uvažavajući kulturno-istorijsko nasleđe, publikacija „Smederevo“ je, zapravo, zbir simbola i reprezentativnih zdanja nekadašnje srednjovekovne prestonice: Smederevska tvrđava, crkva Uspenja Presvete Bogorodice na Starom groblju, Karađorđev dud, vila dinastije Obrenović, hram Svetog Georgija, potom monumentalna zdanja Okružnog suda, Gimnazije i bivšeg Opštinskog doma. Izabrane fotografije štampane su u sepija tehnici sa odgovarajućim dvojezičnim tekstom (srpski/engleski). Radi se o popularnom izdanju u tvrdom povezu sa zlatotiskom na koricama.

* Ktitorski natpis na Despotovoj kuli
       Izvorni ktitorski natpis na Despotovoj kuli Smederevske tvrđave štampan je u zlatotisku koji prati dvojezični prevod (srpski/engleski).

* Replika novca despota Đurađa Brankovića
      U pitanju je replika srebrnog novca koji je kovan u Smederevu, prvi put sa heraldičkim znakom lava, simbolom porodice Branković i natpisom SMDRVO (Smederevo). Na drugoj strani novčića je lik despota Đurađa koji nije bio kovač lažnog novca, nego domaćin čovek i jedan od najbogatijih evropskih vladara toga doba.

* Mesto za buteljku vina
     Ovaj prostor namenjen je, takođe, jednom od simbola Smedereva – vinu. Pošto, nažalost, nema više Godominove „Smederevke“ („ni goreg vina, ni boljeg špricera“), preporučujemo afirmisane smederevske vinarije „Jeremić“ i „Janko“, kao i vinariju „Gitarić“ iz Dobrog Dola. A zašto ne i dobru šljivovicu ili lozovaču?

Eto, Smederevci, ostaje vam samo da vežete mašnu preko ove kutije.
Možete je poručiti (30 evra/3.600 dinara)  na mejl danubius.sd@gmail.com, ili na telefon 064 47 56 994.l

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!