Home InfoDruštvo Kupili montažnu garažu, a nemaju gde da je postave

Kupili montažnu garažu, a nemaju gde da je postave

redakcija

Polovna montažna garaža koju je smederevski „Parking servis” kupio za potrebe grada već godinu dana čeka da joj se nađe mesto. Najpre je do kraja prošle godine trebalo da bude postavljena na parkingu iza Gradske uprave, pa je zimus to, navodno zbog hladnoće, odloženo za proleće. Prošlo je i to godišnje doba, ali delovi već korišćene garaže i dalje „trunu” kod zgrade „Monopola” i ispod nadvožnjaka.

U međuvremenu, došlo je vreme i za naplatu.

Od januara, pa sve do kraja godine, „Parking servis” mesečno mora da plaća skoro 1,7 miliona dinara na ime prispelih rata. 

Da situacija bude još apsurdnija, ovo javno preduzeće je u decembru sprovelo tender za projekat i montažu na kome je posao dobila beogradska firma „Hlading”. I umesto da Smederevci u centru grada dobiju oko 160 novih parking mesta, u zatvorenom prostoru u dva nivoa, s video-nadzorom i direktnom naplatom, kako je zimus za „Politiku” tvrdio Nikola Matejić, v. d. direktora „Parking servisa”, garaža je još na čekanju.

Nedavno se i gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović oglasila ovim povodom potvrdivši da je problem u lokaciji.

Bruka je i sramota da smo kupili montažnu garažu i da ne možemo da je postavimo. Deset godina pričamo o tome. I kad smo je kupili, nemamo gde da je postavimo. Zamislite, gde god su arhitekte krenule bilo je pravnoimovinskih problema, negde je išao gasovod, negde cevovod za naftu, te mora da bude u najužem centru, kazala je Avramovićeva.

I umesto baš u centru, gde postoji najveći problem s parkiranjem i zbog čega je navodno i kupljena, garaža će završiti u Slobodnoj zoni. Tako je bar najavila gradonačelnica, tvrdeći da tamo takođe postoji problem sa parkiranjem, te da je to samo privremeno.

Direktor „Parking servisa” nije bio u toku. Kada smo ga upitali da precizira lokaciju za garažu, Matejić je uzvratio pitanjem: „A šta je rekla gradonačelnica?” Zatražio je potom desetak minuta, da bi se raspitao, nakon čega je obećao da se sam javi autoru teksta. Niti se javio, niti je više odgovarao na naše pozive.

Montažna garaža kupljena je od beogradskog „Parking servisa” koji ju je godinama koristio na Slaviji. Koštala je 20 miliona dinara, na dvanaest mesečnih rata. „Politika” je ostala uskraćena i za odgovor na pitanje da li je ovdašnji „Parking servis” otpočeo sa otplatom od januara. Krajem prošle godine Matejić je za naš list izjavio da je kupovina planska i da firma to može da podnese. Izjavio je, takođe, da nije bilo para za novu garažu koja je tri puta skuplja, pa zato nisu bili u prilici da elemente biraju prema lokaciji, već obrnuto – da lokaciju prilagode već postojećim gabaritima garaže.

Ispostavilo se, međutim, da je garaža doživela sudbinu smederevskih automobila – nema gde da se „parkira”. Pre kupovine, po svemu sudeći, nadležni nisu imali konkretnu predstavu o mestu gde bi je smestili. To dodatno podgreva sumnje opozicije da je u kupovina ove skalamerije naložena s neke više instance.

„Parking servis” vodi Nikola Matejić, bivši kadar DS-a, koji je iz te stranke isključen upravo zato što je od strane vlasti naprednjaka i socijalista imenovan za direktora ovog javnog preduzeća. Matejić je svojevremeno bio visoko kotiran u redovima demokrata, bio je i član Izvršnog odbora te stranke. „Parking servis”, prema njegovim tvrdnjama, od najvećeg gubitaša među javnim preduzećima u Smederevu postao je solventan.

O.Milošević

Izvor: Politika

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!