Home InfoDruštvo Krivičnih dela prošle godine 18% manje nego 2022.

Krivičnih dela prošle godine 18% manje nego 2022.

by redakcija1

Policijska uprava u Smederevu je u 2023. godini, postigla dobre rezultate u suzbijanju svih oblika kriminala, navode iz Uprave.

Sprovođene su aktivnosti u cilju prevencije i suzbijanja svih oblasti kriminala. Ovo se naročito odnosi na krivična dela sa elementima nasilja, kojih je bilo za 17% manje nego 2022. godine.

Ukupan broj krivičnih dela je smanjen za 18%, opšteg kriminaliteta je manje za 15%. Privredni kriminal je takođe u padu, i to za 43%.

Efikasnim operativnim radom rasvetljeno je 96% svih krivičnih dela sa elementima nasilja. Takođe, rasvetljena su sva ubistva, teške telesne povrede, izazivanja opšte opasnosti, iznude i ucene.

Postignuti su značajni rezultati na suzbijanju neovlašćenog držanja i trgovine narkoticima. Otkrivena su 224 krivična dela u vezi sa drogom. U 269 akcija zaplenjeno je preko 34 kilograma raznih narkotika, dvostruko više nego 2022. godine.

Protekle godine zabeleženo je manje krivičnih dela protiv imovine građana i privrednih subjekata, pre svega razbojništva, krađe, teške krađe i naročito neovlašćenog korišćenja tuđeg vozila, kojih je za 50% manje.

Maksimalno prisustvo svih raspoloživih policijskih službenika na bezbednosno interesantnim lokacijama, naročito noću i u blizini mesta gde se okuplja veći broj mladih, doprinelo je održavanju stabilnog javnog reda, bez tuča sa više učesnika.

Evidentirano je smanjenje ukupnog broja prekršaja protiv javnog reda za 7% u odnosu na pretprošlu godinu. Najveće smanjenje je registrovano kod prekršaja nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje.

Uspešno su obezbeđeni svi javni skupovi i sprečena veća narušavanja javnog reda, naročito na sportskim događajima.

Policijski službenici su, prisustvom u školskim objektima i njihovoj blizini, u celom Podunavskom okrugu, doprineli bezbednom završetku prvog polugodišta školske 2023/2024. godine.

Ostvaren je najviši mogući nivo bezbednosti učenika, nastavnika i školskih prostora. Na kraju polugodišta, u školama i njihovoj neposrednoj okolini, nije evidantirano izvršenje prekršaja i krivičnih dela.

U okviru preventivnih aktivnosti po projektu „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ organizovane su radionice, predavanja i kvizovi za 363 odeljenja u 61 školi na teme „Prevencija vršnjačkog nasilja u stvarnom i virtuelnom okruženju“, „Bezbednost dece u saobraćaju“ i „Bezbednost dece u vanrednim situacijama“. Ovim aktivnostima obuhvaćeno je oko 8.400 učenika osnovnih škola.

Promovisan je i projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ u okviru Dečije nedelje, a u vidu prikaza opreme, druženja i razgovora sa decom i građanima Smedereva, Smederevske Palanke i Velike Plane. Na ova tri događaja prisustvovalo je oko 2.500 učenika nižih razreda osnovnih škola.

Proteklu godinu obeležila je i akcija prikupljanja oružja, na osnovu zaključka Vlade Republike Srbije i naredbe ministra unutrašnjih poslova. Na našem području, u periodu od 8. maja do 30. juna, preuzeto je 795 komada raznog oružja, 67.000 komada municije, 663 minsko-eksplozivnih sredstava i 13 kilograma eksploziva.

Nakon ove akcije, pripadnici policije izvršili su reviziju držanja i čuvanja oružja koje građani poseduju po odobrenju, tokom koje je izvršeno više od 9.000 kotrola. Procenat otkrivenih nepravilnosti iznosi manje od 2%. To ukazuje da građani Smedereva, Smederevske Palanke i Velike Plane, u velikoj većini, savesno i propisno drže i čuvaju oružje

Pripadnici saobraćajne policije su uspešno realizovali zadatke iz svoje nadležnosti, naročito u zonama škola i pešačkih prelaza.

Stalnim aktivnostima u cilju preventivnog delovanja i otkrivanja saobraćajnih prekršaja, ostvareno je povoljno stanje bezbednosti u saobraćaju, o čemu govori podatak da je tri lica manje poginulo u saobraćajnim nezgodama, u odnosu na 2022. godinu.

Takođe je registrovano manje saobraćajnih prekršaja, što je znak da se saobraćajna kultura podigla na viši nivo i da se propisi sve više poštuju.

Od 1. novembra, u sedištu Policijske uprave u Smederevu, otvoreni su šalteri za registraciju vozila i izdavanje vozačkih dozvola, koji su se, prethodno, nalazili u zgradi Saobraćajne policijske ispostave.

Značajnim organizacionim i kadrovskim naporima, Policijska uprava je omogućila građanima Smedereva da i ova svoja prava ostvaruju u šalter sali sedišta PU, zajedno sa već postojećim poslovima izdavanja ličnih dokumenata.

U skladu sa Zakonom o policiji, koji propisuje javnost rada MUP-a i uz izuzetnu saradnju sa nadležnim tužilaštvima, PU Smederevo je, tokom 2023. godine, u 79 slučajeva obaveštavala javnost o svim aktivnostima i rezultatima rada, što će i dalje redovno činiti – poručuju iz PU Smederevo.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!