Home InfoDruštvo Kraj Dunava posla nema

Kraj Dunava posla nema

redakcija

Profesorka sociologije iz Smedereva nedavno je protestovala na mostu jer njen sin, diplomirani istoričar, godinama ne može da se zaposli u rodnom gradu. Iz straha da će skočiti s mosta, reagovala je policija i profesorku odvela na psihijatrijski pregled. Ovo je jedna od makar 5.000 priča o nezaposlenima u Podunavskom okrugu prema zvaničnoj evidenciji NSZ.

Od 3.600 ljudi bez posla u Velikoj Plani, skoro 1.000 su mladi. Stopa nezaposlenosti je 31 odsto a prosečna plata ne podmiruje troškove života.Iz Podunavskog okruga odlivaju se snaga i pamet bukvalno svakodnevno, a svi imaju gotovo istovetne odgovore ako ih upitate zbog čega odlaze. Bolji život, posao, izvesnija budućnost. Svesni ovoga, nadležni prave lokalne akcione planove zapošljavanja, unapređuju programe socijalne politike, ali je kamen spoticanja svima nedostatak para jer su budžeti iz godine u godinu sve siromašniji.

U Smederevskoj Palanci gigant "Goša", koja je decenijama hranila Palančane, skoro je propala, a zatvaranje fabričkih kapija, otvorilo je izlazna vrata i spakovalo mladima kofere.

– Palanka je sa više hiljada zaposlenih bila vezana za fabriku "Goša", gde je veliki procenat mladih odmah po svršetku školovanja nalazio posao. Ova fabrika je desetkovana, mnoge firme su pogašene, tako da je u poslednje vreme veoma primetna migracija u veće gradove, najviše prema Beogradu – kaže koordinator Kancelarije za mlade Dragan Vujanović.

Od 5.000 mladih bez posla na području okruga, najviše ih je u Smederevu, koji je i najveći grad. Koliko je zaposlenje ovde problem govori nedavni oglas firme koja je tražila radnike za inostrane kompanije koje zastupa. Za četiri radna mesta prijavilo se čak 2.500 ljudi.

Grad pokušava da stvaranjem boljih uslova za investitore uposli sugrađane, a novac iz budžeta izdvaja i kada ne mora, kažu nadležni. Tako su pre godinu dana, na teret budžeta, posao dobili svi lekari i stomatolozi sa evidencije NSZ, a godinu dana ranije i svi profesori fizičkog vaspitanja.

– Stipendiramo ne samo talentovanu decu, već i decu iz socijalnih kategorija. Pomažemo trudnicama sa 25.000 dinara, porodiljama sa 15.000 dinara, dok višerotke dobijaju 100.000 – kaže Ljiljana Životić Živanović, članica Gradskog veća za rad i socijalnu politiku. Ona navodi i da su neka socijalna davanja ove godine srezana, delom zbog besparice i opredeljenja da se više ulaže u privredni razvoj što na duge staze može da obezbedi bolju ekonomsku klimu:

– Za podršku samozapošljavanju ove godine uvećali smo sredstva iz budžeta na 15 miliona dinara.

FIZIKALCI NAJTRAŽENIJI

Zidari, tesari, keramičari, konobari, kuvari najlakše dolaze do posla, kažu u smederevskoj filijali NSZ. – Sa završenom četvorogodišnjom srednjom školom tražena su zanimanja poput: operatera na CNC mašinama, autotroničari/mehatroničari, knjigovođe, računovođe, zanimanja u oblasti nege starih i zdravstvene negovateljice. Sa višom školom i fakultetom traže se inženjeri elektrotehnike, IT stručnjaci, inženjeri elektronike, mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama, matematičari, lekari s odgovarajućim specijalizacijama, nastavnici stranih jezika – kaže Jasmina Milenković iz NSZ Smederevo.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!