Home InfoKultura Koncert hora Kolibri i orkestra Big Bend RTS

Koncert hora Kolibri i orkestra Big Bend RTS

by Redakcija

U okviru „Dečije nedelje“ hor „Kolibri“ i Big Bend RTS održaće koncert u petak, 7. oktobra sa početkom u 20 časova u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo. Najmlađa publika imaće priliku da uživa u najlepšim pesmama za decu u izvođenju ovog proslavljenog hora pod dirigentskom upravom Ljiljane Ranđelović i vrhunskih džez muzičara Big Benda Radio televizije Srbije.
Cena ulaznice je 500 dinara.
Ulaznice se mogu nabaviti na biletarnici Centra za kulturu Smederevo.

Rezervacije putem telefona: 026 4624815 i 064 8295345 ili na e-mail adresu: marketing@sdkultura.rs

Dečji hor Kolibri osnovan je 1963. godine. Osnivač i dugogodišnji dirigent ovog najmlađeg ansambla u okviru Muzičke produkcije Radio-televizije Srbije bila je Milica Manojlović.
Kolibri je jedinstveni dečji hor prepoznatljive kulture pevanja, dopadljive interpretacije i visoko profesionalnog odnosa prema muziciranju gajenom u osmišljenoj ljubavi prema muzici, aktivnom primanju muzike čiju poruku jedinstvenim zadovoljstvom prenosi na slušaoce. Stav pri pevanju, disanje, osmišljavanje interpretacije, razumevanje teksta, bio on na srpskom ili ne, stavlja se u funkciju muzičkog izraza.
Hor je održao preko stotinu koncerata u zemlji i inostranstvu, učestvovao u audio dramama, u televizijskim emisijama i serijama, kao i na filmu. Za sobom ima 7 audio kaseta, 19 singl i 42 long-plej gramofonske ploče i 4 audio CD-a u izdanju PGP-RTB/RTS.

Big Bend RTS je osnovan 1954. godine, izdvajanjem duvačkog ansambla iz već postojećeg Zabavnog orkestra Radio Beograda (1948). Od samih početaka delovao kao veliki džez orkestar, u formaciji Big Benda.
Dugi niz godina, orkestar su predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković i Stjepko Gut.
Tokom rada i stvaranja orkestar je dobio izuzetne nagrade i priznanja. Sa orkestrom su nastupala najveća svetska imena džez muzike kao što su: Klark Teri, Beni Golson, Džoni Grifin, Mejnard Ferguson, Toni Skot, Džerom Ričardson, Erni Vilkins, Alvin Kvin, Redži Džonson, Edi Henderson, Henk Mobli, Džon Hendriks… a takođe i zvezde svetskog šou biznisa kao što su: Rej Čarls, Deni Kej, Žozefina Bejker, Mirej Matje, Enriko Masijas, Ani-Frid Lingstad (Abba) itd…Big Bend snimio je i brojne studijske albume.
Orkestar je iznedrio plejadu vrhunskih solista koji su poznati i priznati u svetu – Mile Pavlović, Bora Roković, Duško Gojković, Lala Kovačev, Stjepko Gut.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!