Home Info “Komiko oil” ostaje u Srbiji

“Komiko oil” ostaje u Srbiji

by redakcija

Rukovodstvo “Komiko oila” odlučilo je danas da ta kompanija, uprkos tužbi koju je grad Smederevo podneo protiv nje, ostaje u Srbiji i da će nastaviti planirana ulaganja u rafineriju u Smederevu koja treba da bude izgrađena do polovine 2015, izjavio je danas zvaničnik te kompanije Radomir Radivojević.

Javni pravobranilac u Smederevu podneo je 10. jula Privrednom sudu u Požarevcu tužbu za raskid ugovora protiv kompanije “Komiko oil”, jer nije uplatila u predviđenom roku 652 miliona dinara za zakup zemljišta za gradnju rafinerije nafte.
Podeljeno je mišljenje u kompaniji da li ćemo podneti kontratužbu protiv grada Smedereva ili samo odgovor na tužbu, koji treba da opovrgne svaku sumnju u to da li ima novca za investiciju ili nema i da pruži odgovor zašto međunarodni revizor još uvek ne daje potrebne dozvole za povlacenje već odobrenog novca, rekao je Radivojević, zamenik generalnog direktora “Komiko oil”.

Posle sastanka rukovodstva “Komiko oila”, inostranih poslovnih partnera i “Komiko oversiza” u čijem je sastavu kompanija koja planira da gradi smederevsku rafineriju, Radivojević je rekao da je zaključeno da je Srbija “ i dalje odlično podneblje za dolazak stranih investicija i da Vlada Srbije maksimalno radi na privlačenju stranog kapitala”, što nije uvek slučaj na lokalnom nivou.
Posle isteka zakonskog roka od 60 dana, 26. juna, javni pravobranilac je poslao opomenu kompaniji “Komiko oil” da u roku od osam dana uplate novac za zakup zemljišta.
Taj rok je istekao 4. jula, a pošto kompanija nije uplatila novac za zakup zemljišta ni posle opomene javnog pravobranioca, usledila je tužba sudu.

Predstavnici Smedereva i američko-holandskog konzorcijuma “Komiko oil” potpisali su 25. aprila ugovor o izdavanju zemljišta u zakup na 99 godina toj kompaniji za izgradnju rafinerije.
“Komiko oil” je ranije najavio da će rafineriju za preradu nafte, investiciju vrednu 250 miliona dolara, izgraditi za tri godine, otvoriti oko 700 radnih mesta i kroz razne donacije pomoći gradu Smederevu.

Pregovori o izdavanju zemljišta u zakup trajali su tri godine, uz burnu javnu raspravu da li u Smederevu treba graditi rafineriju.

Izvor: Tanjug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!