Home InfoDruštvo Knjiga prodata za 14 miliona

Knjiga prodata za 14 miliona

by redakcija

Malena knjiga psalma iz 1640, za koju se veruje da je prva knjiga odštampana u današnjim Sjedinjenim Američkim Državama, prodata je 26. novembra za 14,2 miliona dolara postavivši tako aukcijski rekord za neku štampanu knjigu.

 

"Bay Psalm Book", prodata na aukciji na Menhetnu, bila je procenjena na vrednost između15 i 30 miliona dolara. Poređenja radi, primerak knjige Džona Džejmsa Odubona "Ptice Amerike" držao je prethodni rekord pošto je na aukciji 2010. prodat za 11,5 miliona dolara, pišu agencije. 

Svega 11 primeraka knjige "Bay Psalm Book" postoji i danas, u različitim stepenima očuvanosti. Knjiga koja je prodata na aukciji jedna je od dve u vlasništvu bostonske Stare južne crkve, izgrađene 1699, koja se na prodaju odlučila iz finansiskih razloga. 

Knjigu je kupio američki biznismen i filantrop Dejvid Rubenštajn koji planira da je da na pozajmicu bibliotekama u zemlji. 

Knjigu su u Kembridžu, Masačusets štampale puritanske vođe Masačusets zalivske kolonije. U knjizi se nalaze prevodi hebrejskih psalma na engleski, a tada je štampano ukupno 1.700 primeraka. 

Aukcijski rekord za bilo koje štampano izdanje drži "Da Vinčijev kodeks", lična beležnica naučnih beleški i dijagrama koja je 1994. u Kristiju prodata za 30,8 miliona dolara.

Izvor: Tanjug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!