Home ZanimljivostiNauka Kako se pere kosa u svemiru?

Kako se pere kosa u svemiru?

by redakcija

U bestežinskom stanju neke svakodnevnih aktivnosti, poput pranja ruku ili nužde, koje na Zemlji uzimamo zdravo za gotovo i obavljamo s lakoćom, postaju pravi poduhvati.

 

Astronautkinja iz NASA, Karen Niberg, koja na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) živi zajedno sa još pet kolega, nedavno je snimila i na Jutjubu objavila video zapis u kojem pokazuje šta sve mora da uradi kako bi joj kosa bila čista. 

'Mnogi su me ljudi pitali kako perem kosu u svemiru pa sam pomislila: Pokazaću vam kako', kaže na snimku ona dok joj duga kosa lebdi na sve strane. 

Na ISS-u ne postoje tuševi, a čak i kada bi postojali voda ne bi padala prema dole, kao na Zemlji već bi se raspršila unaokolo. 

Prema Karen Niberg za pranje kose u bestežinskom stanju obavezno treba imati nekoliko pomagala: mali rezervoar tople vode, bocu šampona koji se ne ispira, peškir i češalj. 

'Ja volim da počnem sa utrljavanjem tople vode na teme. Imam ogledalo pa gledam šta radim', kaže Niberg i dodaje: 'Ponekad vam voda odleti pa nastojite da uhvatite koliko možete. Potom povlačim vodu do vrhova kose.' 

Nakon vode Niberg istu proceduru ponavlja sa šamponom, a ponekad koristi češalj i peškir kako bi ga poterala od temena do krajeva kose. Budući da kosu ne može da ispere pod tekućom vodom, nečistoće skuplja peškirom. Konačno dodaje još malo vode iako je šampon napravljen tako da ga ne treba ispirati pa kosu pročešljava i ostavlja je da se osuši u vazduhu.

 

Izvor: TPORTAL.HR

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!