Home ZanimljivostiPutovanja Stara planina: Vodopadi u senci stoletnih šuma

Stara planina: Vodopadi u senci stoletnih šuma

redakcija

Vodopadi na Staroj planini pravi su izbor i izazov za avanturiste koji gradsku vrevu i nesnosnu vrućinu žele da zamene boravkom u senci stoletnih šuma i uživaju u huku nebrojenih staroplaninskih potoka iz kojih voda može da se pije.

 

Na Staroj planini postoji desetak prelepih vodopada od kojih su mnogi poznati samo retkim zaljubljenicima u prirodu i planinarima koji ih čak i zimi posećuju. 

Robert Ilić, član Planinarskog kluba "Vidlič" iz Pirota, koji važi za jednog od najiskusnijih ovdašnjih planinara, kaže za Tanjug da su vodopadi na Staroj planini prava destinacija za avanturiste. 

"Prelepi su, naročito tokom proleća, ali i leta. Neki su teško dostupni i nije preporučljivo ići bez iskusnih vodiča, ali ima ih nekoliko do kojih nije problem doći – poput prelepe Tupavice iznad sela Dojkinaca, zatim Piljskog vodopada iznad sela Topli do, koji sa 64 metara visine spada u najviše vodopade u Srbiji. Vodopadi posebnu čar imaju zimi kada su dobrim delom ili potpuno zaleđeni i izgledaju neverovatno", kaže Ilić. 

Ilić napominje da vodopade sve češće posećuju turisti iz inostranstva, Bugarske, Rusije, Nemačke i drugih zemalja.

Srđan Cvetković, Beograđanin, koji je poreklom iz sela Topli do, kaže da skoro svaki godišnji odmor koristi za boravak na Staroj planini. 

"To je za mene jedan od poslednjih netaknutih delova prirode u Srbiji. Egzotično mesto, svojevrstan muzej prirode gde su dosad dolazili samo retki zaljubljenici i avanturisti", kaže Cvetković. 

Glavna prednost ovog kraja jeste, kako on objašnjava, neverovatno bogatstvo i razuđenost pejzaža. 

Retko gde se na jednom mestu mogu naći pitomi i nepregledni pašnjaci, oštre ogromne stene i duboke klisure i kanjoni. Nedostaju jedino objekti za smeštaj, a u selu Topli do nema ni kontejnera pa su seljaci prinuđeni da se smeća oslobađaju bacajući ga u reku, dodaje Cvetković. 

Do Piljskog vodopada stiže se posle nekoliko sati pešačenja iz sela Topli Do obeleženom planinarskom stazom. 

Ostali vodopadi nisu dobro obeleženi, a i teže su dostupni pa treba biti oprezan prilikom obilaženja i obavezno poći sa dobrim poznavaocem terena.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!