Home InfoDruštvo Kada su kod nas počele da iščezavaju porodične biblioteke?

Kada su kod nas počele da iščezavaju porodične biblioteke?

by redakcija

Jugoslovenski list Pravda je poslednjeg dana avgusta, pre tačno osamdeset godina, stranice svog lista posvetio dunavskim alasima.

Lov ribe nije idila nego jedan posao pun napora, a naši ribari dvadesetčasovnim dnevnim radom tek stiže da održe goli život, kaže se na početku ove reportaže.

Kada se posmatra sa obale alasi imaju idiličan posao, kažu meštani Ritopeka, sela između Beograda i Smedereva.

„Sami ribari nemaju vremena za takva uživanja. Jer njihov radni dan iznosi dva puta po osam časova i još polovinu, nekad i više. Ustaju u dva sata ujutru. Sedaju u čunove i odlaze na vodu da izvade strukove i pampure. Kad se vrate počinju se spremati za iduće bacanje. Udešavaju alat, oštre udice, krpe mreže. Posle odlaze u lov na mamce: vade čikove, gliste, pijavice, rovce, bube vilinih konjica“, objašnjava ovaj list.

Navodi se da kad riba „hoće“ jedno bacanje na Dunavu može da napuni barku, dodajući da je ribar kao kockar koji mora zadržati hladnokrvnost kad ga riba neće isto kao i kockar kad ne pogodi na ruletu.

„Ribarenje je, eto, kao neka kocka svoje vrste. Baciš i čekaš sreću. Od veštine nema nade“, zaključuje novinar Pravde.

Zapaža se novi trend među Jugoslovenima, naime svakim danom stare porodične biblioteke nestaju. Vlasnik antikvarnice u Beogradu Dragoslav Petković kaže za Pravdu da je do 1930. u našem narodu i mogla da se nađe očuvana stara knjiga, a sada je to već retkost.

„Nekad su nas, a to nije bilo tako davno, pozivali u svoje stanove i prodavali nam zanimljive stare knjige, po čitave biblioteke su bile vrlo dobro sortirane. Danas to stoji drukčije. Teško je naći staru knjigu. Stare bogate porodične biblioteke kod našeg sveta iščezavaju i svakim danom ih je sve manje. Ima doduše izuzetaka“, ali oni su samo izuzeci, žali se Petković.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Da li je Staljin preživeo antentat ili njega uopšte nije bilo, razmatra Vreme. Sovjetska štampa objavila je vlasti o atentatu na Staljina, piše ovaj list. Prema tim vestima, atentat na Staljina izvršen je u okolini Moskve, u trenutku kada je on u blinidiranom automobilu odlazio u svoju vilu.

Dve verzije priče, piše Vreme, nudi sovjetska štampa. Prema jednoj, tvrdi se da je Staljin teže ranjen, dok je nekoliko lica iz njegove pratnje poginulo od eksplozije bombe, druga verzija priče je da je reč o običnoj saobraćajnoj nesreći.

Selo Vilageš u Mađarskoj privuklo je pažnju javnosti nakon što je 68 njenih stanovnika uhapšeno i osuđeno na mesec dana zatvora nakon što su sprečili izvršitelja da obavi svoju službenu dužnost i tom prilikom ga zatvorili u štalu.

„Svi seljaci su osuđeni, ali kako je seoski zatvor veoma mali i može da primi samo po tri zatvorenika, to će proći godine dokk svi seljaci odleže kaznu“, piše Vreme.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

    List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

    Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

 

Jovana Tomić

Izvor: Danas

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!